• Danish
  • English

Seneste nyheder

Kommunale robotplæneklippere optimerer driften

23-01-2013
De danske kommuner slår årligt tusindvis hektar græs. Repræsentanter fra 15 kommuner diskuterede i midten af januar fordele og ulemper ved brug af robotter til græsslåning - og holdningerne blandt de erfarne brugere var positiv. Robotterne optimerer kvaliteten og den daglige drift

Manuel græsslåning til de mange tusind hektar græs, som findes i de danske kommuner, kræver årligt rigtig mange mandskabsressourcer. Til eksempel bruger Herning Kommune ikke færre end 25 årsværk på at slå græs.

Brug af robotplæneklippere kan flytte de mange mandskabsressourcer til andre og mere spændende opgaver. Således lød erfaringerne fra henholdsvis Aalborg Kommune og Herning Kommune, der har udvidet materialeparken med robotplæneklippere til udvalgte græsområder efter i 2011-12 at have gennemført testprojekter i samarbejde med Husqvarna.

Den 16. januar delte Anders Nielsen fra Herning Kommune og Bjarne Svane fra Aalborg Kommune ved et RoboCluster-arrangement hos plæneklipper-producenten Husqvarna ud af deres erfaringer med robotplæneklippere til 13 øvrige danske kommuner.

20130122_robotplæneklipperMindre tidsforbrug på Aalborg Stadion

Aalborg Kommune testede i 2011 en robotplæneklipper i én af kommunens parker på intet mindre en 4600 m2 - og det med stor succes.

- Det hele fungerede stort set fra dag 1. Faktisk leverede robotten en noget bedre kvalitet end den, som vi var vant til. Fx blev ukrudtet på området reduceret væsentligt, da det ikke fik mulighed for at blomstre, inden det blev klippet af, fortalte tekniker ved Entreprenørenheden i Aalborg Kommune Bjarne Svane, mens han kommenterede, at de eneste driftsstop skyldtes nysgerrige borgere, der havde været i kontakt med robotten.

I 2012 gik Aalborg Kommune skridtet videre og testede to robotter på Aalborg Stadion, hvor der er store krav til kvaliteten af græsset. Her krævede opstillingen af systemets nedgravede jordkabler lidt mere omtanke grundet - bl.a. på grund af banens varmeslanger, sprinkleranlæg og bandereklamer. Men systemet frigav tid til andet arbejde for ikke mindst banens greenkeepere.

- Robotterne på Aalborg Stadion har frigivet ressourcer til anden banepleje end græsslåning, som normalt tager 3-4 timer et par gange om ugen i højsæsonen, hvor græsset kan vokse op til en centimeter om dagen. De ressourcer kan nu frigives til andet arbejde, sagde en tilfreds Bjarne Svane, der forventer, at robotplæneklippere i Aalborg Kommune er kommet for at blive. Bl.a. indleder man i 2013 et nyt projekt med producenten BigMow om klipning af et areal på 17.000 m2.

20130122_robotplæneklipper1Robotplæneklippere er god økonomi

Anders Nielsen fra Herning Kommune understøtter erfaringerne fra Aalborg Kommune. I Herning Kommune har man indtil videre indkøbt syv robotplæneklippere, og i 2013 indsættes tre robotter i Vestre Anlæg, der dermed bliver fuldt automatiseret. Men i Herning er man også blevet inspireret til at være med til at udvikle området for robotplæneklippere.

- Robotterne virker - der er god økonomi i dem og de giver færre støjgener ved fx plejehjem og sygehuse. Men vi vil gerne i tættere samarbejde med forskere og producenter, så vi kan få afdækket udfordringer på nye områder, fortalte Anders Nielsen, der også pointerede at man ved indførelsen af robotplæneklippere skal kende deres begrænsninger, og lade dem arbejde på steder, hvor det giver mest mening.

Flere kommuner melder sig på banen

Slagelse Kommune deltog også i RoboCluster-seminaret hos Husqvarna. De er nu blevet opladet med gode argumenter og muligheder for brug af robotplæneklippere til den kommende sæson.

- Vi har netop indkøbt én robotplæneklipper, og vi forventer efterfølgende, hvis det er noget, der virker, at udpege nogle passende områder, så vi ender med 6-8 mere. Bl.a. vil vi prøve på boldbaner i yderområder og på stadions i Slagelse, fortæller Niels Johansen, der er driftsleder ved Center for Drift og Anlæg i Slagelse Kommune.

Kontaktperson
Jutta PripJutta Prip

Projektleder

Innovationsnetværket RoboCluster

T. +45 2440 9874

LOADEMAIL[jutta.prip]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere