• Danish
  • English

Seneste nyheder

Nye egenskaber til
kirurgirobot i Aalborg

26-09-2013
Forskere på Aalborg Universitet arbejder i øjeblikket på at udvikle nye egenskaber til en kirurgirobot. Målet er at gøre kirurgirobotten mere autonom, så den selvstændigt kan udføre mindre standardopgaver og i sidste ende garantere fejlfri operative indgreb

20130926_kirurgirobotAutonomi er en af de helt store udfordringer i robotkirurgi. Bløde emner som f.eks. væv stiller den traditionelle robotteknologi overfor en række håndterings- og indgrebsmæssige problemstillinger. Samtidig er væv og kroppe forskellige, hvorfor robotten skal være i stand til at arbejde i ukendt og dynamisk miljø.

Det vil forskere på Aalborg Universitet nu forsøge at lave om på, og til det arbejde har de erhvervet sig en ny kirurgirobot. Robotten blev oprindeligt købt af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, hvor den blev benyttet på Aalborg Hospital til træning af kirurger. Men arbejdet ledte frem til, at en lille gruppe af forskere begyndte at drøfte forskellige muligheder for at forbedre robotten.

Netop fordi kirurgirobotten arbejder på mennesker, er sikkerheden et kritisk emne, da fejl kan have katastrofale følger. Derfor bliver den traditionelt styret af kirurgen ned til den mindste bevægelse - i dette tilfælde af to joystick - og herved har robotten ingen eller meget lidt intelligens.

Vision og mål

Med projektet på Aalborg Universitet er det forskernes mål at udvikle nye egenskaber til robotten. Overordnet ønskes det at forbedre kvaliteten af kirurgiske indgreb, bl.a. ved at tilføre robotten mere intelligens. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at garantere helt fejlfri operative indgreb, og visionen er derfor i fremtiden at kunne sikre en fejlfri procedure.

"Projektet er stadig i sin startfase, men forskernes forskellige uddannelsesmæssige baggrunde inden for Mekanik og Produktion, Automation & Control og Medieteknologi vil naturligvis lægge op til på hvilke områder, kirurgirobotten bliver forbedret," udtaler Christoffer Sloth, adjunkt på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Et af skridtene på vejen er at øge graden af autonomi for robotten, således at den skal styres mindre af kirurgen. F.eks. skal den sættes i stand til selv at udføre små standardopgaver, eksempelvis suturering (sammensyning). Dog skal kirurgen stadig overvåge robotten og have mulighed for at overtage styringen.

I sidste ende håber man, at forskningen kan være med til at forbedre de nuværende kirurgiske procedurer.

Kontaktperson
Christoffer Sloth Christoffer Sloth

Adjunkt

Aalborg Universitet

T. +45 9940 8767

LOADEMAIL[ces]DOMAIN[es.aau.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere