• Danish
  • English

Seneste nyheder

Nyt projekt om hjemmetræning til patienter med arm- og nakkesmerter

30-04-2013
Et nyt projekt i under SPIR-platformen [email protected] skal med ny teknologi forsøge at effektivisere behandlingen af patienter med smerter i nakke og arm

20130430_nakketrænerOp mod 50 % af den voksne danske befolkning har haft ondt i nakken inden for det seneste år.

Af disse får omkring 10.000 patienter hvert år konstateret lidelsen Cervical Radiculopati, bedre kendt som diskusprolaps i nakken. 2.000 af disse tilfælde bliver opereret. Det er en forholdsvis lille patientgruppe, hvilket er ensbetydende med, at der findes meget lidt viden om, hvilke former for behandling, der er bedst.

- Behandlingen er i øjeblikket mere eller mindre tilfældig. Det afhænger af, hvilken afdeling man kommer til og hvad behandleren kender til. Dybest set ved vi alt for lidt om det her, fortæller Per Kjær, der er lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og leder af [email protected] for Rehabiliterende træning.

Gruppen for Rehabiliterende træning er netop i gang med et projekt, der skal fremme og præcisere den viden, der er inden for området. Første trin er at udvikle og afprøve trykmålere og sensorer, som kan registrere, hvordan mennesker bevæger og bruger musklerne omkring nakken. Herefter sammenholdes observationerne med oplysninger fra fine kameraer, som meget præcist måler, hvordan bevægelser i nakken foregår.

- Målingerne skal hjælpe med at beskrive, hvordan patienterne skal træne. Der skal udvikles en software, som skal hjælpe behandleren og patienten til at gøre disse øvelser lettere eller sværere alt afhængig af, hvor ondt patienten har, og hvor gode de er til at lave deres øvelser, forklarer Per Kjær.

Genoptræning i hjemmet

Gruppen er samtidig i gang med at udvikle et hjælpetræningsprogram, som skal registrere, hvordan og hvor meget patienterne bevæger sig. Programmet skal integreres i udviklingen af et hjemmeøvelsesprogram, der understøttet af teknologi, gør det muligt for patienterne at træne hjemme.

Når programmet er færdigt, skal det afprøves i et lodtrækningsforsøg blandt patienter med Cervical Radiculopati; en gruppe vil få den nye hjemmetræning og en anden, den normale behandling.

Patienternes og behandlernes oplevelser vil blive målt ud fra kvalitative analyser i et samarbejde med Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet, mens de samfundsøkonomiske fordele vil blive vurderet af medarbejdere på Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

- Vi tror ikke på, at patienterne vil blive bedre af at blive behandlet hjemme, end de ville blive af at gå til den sædvanlige behandling på et rygcenter. Men vi tror, at de bliver lige så gode, og vi tror, at man derved kan spare nogle penge på konsultationer, siger Per Kjær

Pe20130430_path_logor Kjær peger også på projektets relevans i forhold til [email protected] målsætning om, at patienterne med tiden skal være mere ansvarlige for deres egen behandling derhjemme.

Med tiden håber Per Kjær, at den viden, projektet bærer med sig, kan videreføres til andre patientgrupper med smerter i ryg, arme eller ben.

Læs mere om [email protected]www.patientathome.dk

Kontaktperson
Per KjærPer Kjær

Lektor

Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

LOADEMAIL[pkjaer]DOMAIN[health.sdu.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere