• Danish
  • English

Seneste nyheder

Danske virksomheders automationspotentiale skal udnyttes bedre

14-11-2014
Fordomme og mangel på oplysning omkring robotter og robotters anvendelse er blot to af flere punkter, som er med til at hindre gennembruddet af automation på danske arbejdspladser

Sådan lød nogle af pointerne, der blev fremsat ved Innovationsnetværket RoboCluster og Alumecos netop afholdte arrangement den 3. november. Danske investeringer i robotteknologi sakker nemlig på globalt plan bagud. Det viser den netop offentliggjorte IFR statistik, World Robotics 2014. Med en tilbagegang på 5 procent i salget af robotter i dansk industri er det derfor essentielt, at Danmark fremadrettet øger fokus på automatisering for at matche de internationale markeder.

Ved arrangementet, som blev afholdt hos Alumeco, fik et bredt udsnit af virksomheder med interesse for automatisering således indsigt i, hvordan de kan gennemføre en produktivitetsforøgelse ved at udnytte automatiseringspotentialet bedre. I regi af projektet Automation i Syd var dagens formål at afdække barriererne for øget automation og mulighederne for at kickstarte udviklingen.

Vi skal skabe mere viden og oplysning omkring robotteknologi

Blandt de mange bud på årsagen til faldet på de robotteknologiske investeringer, påpegede Bjarke Nielsen, Cluster Manager i Innovationsnetværket RoboCluster, specielt manglen på oplysning og viden omkring robotteknologi:

- Mit bud er, at det ikke er prisen, der ligger til grund for faldet, for det er blevet tilpas billigt. Det er viden og oplysning omkring robotteknologi. Folk ved godt, at automation kræves, men de ved ikke, hvordan de skal komme i gang. Og det er lige netop her, RoboCluster kan hjælpe.

Innovationsnetværket RoboCluster er nemlig særligt fokuseret på at skabe netværk og vidensdeling. Det sker blandt andet igennem forskellige arrangementer og dedikeret match-making, hvor interesserede kan få tilbud om at deltage i forskellige innovationsprojekter, således at innovationsinteressen fastholdes og forankres i virksomhederne.

Vi skal overkomme de mentale barrierer

Én af arrangementets øvrige oplægsholdere, Niklas Trangbæk, Sales Manager fra Universal Robots, påpegede først og fremmest fordomme omkring robotter og robotternes anvendelse som en barriere;

- Mange ser stadig robotter som noget stort, kompliceret og farligt. Men når folk først har fået syn for sagen og ser, hvad robotterne kan, så ændrer de straks opfattelse. Så det handler om at ændre den traditionelle måde at tænke robotter på.

Der er således en udfordring i at imødekomme de mentale barrierer i forhold til robotteknologi og automation. Dét en udfordring som John Richter, direktør for Maskinfabrikken HMA, godt kan genkende. I 2013 investerede Maskinfabrikken HMA nemlig i virksomhedens første robot, men John Richter oplever stadig i dag en mental barriere hos sine medarbejdere over for robotterne. Han mener dog, at det kun er et spørgsmål om tid før de vænner sig til robotten, og han investerer gerne i flere robotter i fremtiden.

Som afslutning på arrangementet fik alle deltagerne en rundvisning hos Alumeco - en moderne handelsvirksomhed der tilbyder aluminiumsløsninger til mange formål og brancher. Her fik Kasper Simonsen, Markedsudvikler hos Alumeco, vist de forskellige tiltag, der er gjort for at automatisere lageret i virksomheden og fortalt om, hvilken succes det har været for virksomheden at lade sig automatisere.

- For hvert år er salget steget eksponentielt, og derfor er vi i virksomheden ikke tilbageholdende med at sætte kraftige succesmål.

Yderligere info

Arrangementet blev afholdt som en del af projektet Automation i Syd. Projektet fokuserer på at fastholde produktionen og dermed arbejdspladser i Region Syddanmark ved at omdanne manuel produktion til strategisk automatiseret produktion. I den forbindelse har udvalgte produktionsvirksomheder blandt andet gennemgået automationstjek og produktoptimeringstjek, og deltaget i workshops og vidensrejser. Læs mere HER.

Kontaktperson
Jutta PripJutta Prip

Projektleder

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 9350 7016

LOADEMAIL[jutta.prip]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere