• Danish
  • English

Interaktivt benchmarking-værktøj skal være med til at løfte Danmark som produktionsland

Interaktivt benchmarking-værktøj skal være med til at løfte Danmark som produktionsland

10-12-2014
AIM-projektet afholdt den 9. december profileringskonference efter i fire år at have arbejdet med en omfattende analyse af data fra 570 danske virksomheder og efterfølgende udvikling af et interaktivt benchmarking-værktøj til afdækning af, hvad danske virksomheder kan få ud af at skrue op for automatiseringen. Mere end 60 deltagere var mødt op for blandt andet at høre om automatisering som en forudsætning for at fastholde produktionen i Danmark

Kan automation være med til at sikre danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne? Det spørgsmål har AIM-projektet (Avanceret automationsinvesteringsmodel) undersøgt. For at besvare spørgsmålet er der i projektet blevet udviklet et virksomhedsrettet interaktivt benchmarking-værktøj, som blev præsenteret ved profileringskonferencen i DGI-byen. De seneste års faldende konkurrenceevne har øget behovet for at styrke Danmark som produktionsland, og netop det har været formålet med AIM-projektet.

 - Vi er ikke blot pressede af lavtlønslande, men også af de lande vi normalt sammenligner os med. Vi skal derfor vedholdende gøre det bedste for at øge vores produktivitet. Benchmarking-værktøjet, som er et resultat af AIM-projektet, kan netop vise virksomhederne hvad de skal fokusere på for at forbedre sig, så de kan bevare og udbygge en konkurrencedygtig produktion i Danmark, lyder det fra Søren Peter Johansen, faglig leder hos Center for Robotteknologi ved Teknologisk Institut, som deltager i projektet.

Konferencen bød også på indlæg fra blandt andre Erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, der understregede, at der i regeringen er stort fokus på, hvordan man kan fastholde danske arbejdspladser blandt andet gennem en øget produktivitet i virksomhederne.

570 virksomheder er blevet spurgt

Den spørgeskemaundersøgelse, der ligger til grund for udformningen af det interaktive benchmarking-værktøj, blev påbegyndt i januar 2011. Siden da har omkring 570 fremstillingsvirksomheder fra 13 forskellige brancher sendt besvarelser retur. Spørgeskemadataene er efterfølgende blevet suppleret med baggrunds- og regnskabsdata, og ud fra den store mængde data er der så udviklet en række statistiske modeller, der viser sammenhængen mellem automatisering, organisering, ledelse og performance. Helt konkret kan værktøjet hjælpe virksomhederne til at vurdere værdien af at introducere avanceret automationsteknologi baseret på deres egne specifikke rammebetingelser - region, branche mm.

Automatisering skal fastholde produktionen i Danmark

På konferencen fortalte Supply Chain Director Jørn Jensen fra Micro Matic A/S om virksomhedens  investeringer i automation. Micro Matic, som er verdens største producent af fadølsanlæg, er én af de virksomheder, der har deltaget i AIM-projektets spørgeskemaundersøgelse. Virksomheden har været igennem en flere år lang udviklingsproces med fokus på produktivitetsforbedringer, og har investeret 50 mio. kr. i formålet.  Målet med Micro Matics investering er at skabe så stor en grad af automatisering, at det kan betale sig at beholde produktionen i Danmark.

Projektpartnerne bag AIM-projektet består af både automationseksperter, produktionseksperter og økonomer fra Teknologisk Institut, Eltronic, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og CBS. Projektet er finansieret af Industriens Fond.

Læs mere om - og afprøv det interaktive benchmarking-værktøj HER.

Læs mere om projektet HER.

Kontaktperson
Bjarke NielsenBjarke Nielsen

Cluster Manager

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 2119 4797

LOADEMAIL[bjarke.nielsen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere