• Danish
  • English

Seneste nyheder

SMV’er er nøglespillere i Europas re-industrialisering

03-07-2014
Finansiering af robotudvikling fra nye vinkler blev præsenteret på konference i Berlin

20140703_i4msEt år efter projektstart var EU-projektet I4MS-Gate (I4MS) vært for sin første offentlige internationale konference fra den 17-18. juni i Berlin. Konferencen samlede mere end 150 deltagere fra relevante industrier og den europæiske kommission, som deltog i forskellige oplæg om de afviklede udviklingsaktiviteter - og fremtidige muligheder for støtte i I4MS.

Innovative indsatser samlet under én paraply

I4MS er sat i verden for at samle trådene fra syv forskellige udviklingsplatforme med et særligt fokus på IKT. Alle udviklingsplatformene sigter mod at styrke Europas konkurrenceevne og ruste små og mellemstore produktionsvirksomheder til innovative indsatser. I4MS kobler europæiske innovatører på forskellige produktionsrelaterede områder, så de kan hente inspiration hos hinanden til for eksempel udvikling og implementering af IKT.

Stort potentiale i SMV'ers brug af IKT

Der er muligheder og udfordringer i udviklingen og brugen af IKT i fremstillingsindustrien. Faktum er, at IKT står for 70 % af innovationen i sundhedssektoren, 50 % i bilindustrien og 25 % i fremstillingsindustrien. Derfor giver det god mening, at en øget brug af IKT hos små- og mellemstore produktionsvirksomheder vil være vejen frem for Europa i og med at de står for ca. 45 % af værditilvæksten i fremstillingsindustrien og ca. 59 % af beskæftigelsen i fremstillingsindustrien. Små og mellemstore produktionsvirksomheder er - og bliver derfor nøglespillere i Europas fortsatte udvikling her ved overgangen til det, der også bliver kaldt den 4. industrielle revolution.

Data i skyen skal sikres

I dag foregår 20 % af den globale produktion i Europa. Det tal vil fortsat falde, hvis vi ikke skaber et 'industrielt internet', som kan være nøglen til industrialiseringen af Europa, udtaler Rainer Bischoff, Vice President i euRobotics og Head of Technology Development ved KUKA Laboratories.

Men der er udfordringer i at lægge alle data ud i skyen - først og fremmest i forhold til datasikkerheden. Små og mellemstore produktionsvirksomheder skal have vished for at deres data er sikrede hos udbyderne af Cloud Computing. Som det er i dag har virksomhederne ikke mulighed for at tjekke deres udbydere, og på konferencen blev en certificering af udbyderne nævnt som et middel til at øge tilliden til de kommercielle udbydere.

Innovationsmidler gør en forskel

Initiativerne i I4MS er søsat for at hjælpe de små og mellemstore produktionsvirksomheder til at overvinde den 'valley of death', som mange virksomheder oplever i opstarten af innovationsprojekter.

Ét af eksperimenterne i I4MS-udviklingsplatformen, Fortissimo, har givet den slovenske virksomhed Pipistrel et kæmpe løft. Virksomheden designer, tester og producerer små specialfly og ved hjælp af HPC (High Performance Computing) kan de nu bedre evaluere nye muligheder - for eksempel tidsforbrug og omkostninger, designs og designcyklusser. Vi kan ting i dag, som vi ikke tidligere har turdet drømme om, udtaler Matej Andrejasic, Pipistrel.

Mange muligheder for EU-Funding

Lige nu har den robotteknologiske del af I4MS, EuRoC, flere åbne calls. Se mere information om projektet, deadlines og de forskellige calls HER

Derudover har EU netop åbnet op for flere forskellige finansieringsmuligheder igennem initiativet SPARC, der er et robotteknologisk innovationsprogram, som forventes at skabe 240.000 nye job inden for fabrikation, landbrug, velfærd, transport, civil sikkerhed og husholdning. SPARC er åben for alle europæiske virksomheder og forskningsinstitutioner. Læs mere om initiativet HER

What's next? - et blik i krystalkuglen

EU investerer hen over de kommende år 500 mio. Euro i IKT med ambitionen om at få virksomheder og forskere til at spille sammen om at forbedre den europæiske konkurrenceevne. Lige nu står Europa godt på det robotteknologiske verdensmarked, men den position kan sagtens blive truet af andre aktører - Google vinder som bekendt indpas med opkøb af robotvirksomheder. IKT er et oplagt middel til at beholde markedsandele, og potentialet ligger i alt lige fra smarte produkter til smart produktion og smart service.

Skyen har revolutioneret fremtiden, og de små og mellemstore produktionsvirksomheders succes er ikke bare er deres egen succes, men hele Europas succes', udtaler Maurizio Gattiglio, formand for EFFRA (European Factories of the Future Research Association).

Innovationsnetværket RoboCluster er projektpartner i I4MS. Læs mere om I4MS HER

Kontaktperson
Marianne SandgaardMarianne Sandgaard

Network Coordinator

Innovationsnetværket RoboCluster

T. +45 2135 6274

LOADEMAIL[marianne.sandgaard]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere