• Danish
  • English

Seneste nyheder

Sociale robotter hjælper børn med særlige behov

30-05-2014
Til RoboBusiness Europe i Billund blev der sat fokus på sociale robotter, og hvordan de med fordel kan træne børn med særlige behov i fx kommunikation

20140604_zenoFor børn med specielle behov - fx børn med autisme, ASD, TBI eller ADHD - kan det være en udfordring at interagere med andre, som normerne foreskriver. Eksempelvis kan børnene have sprogvanskeligheder eller have svært ved at holde øjenkontakt og være impulsive i kommunikationssituationen.

Her har sociale robotter vist sig at have en effekt på de udfordringer, børnene oplever i hverdagen som følge af deres diagnose. Eksempelvis kan Blue Ocean Robotics menneskelignende robot Zeno træne børns evne til at kommunikere.

"Zeno kan lave et ansigtsudtryk og spørge barnet, hvad det tror, han føler, og hvis barnet så svarer 'ked af det', kan Zeno svare ja og fortælle hvorfor, han er det - og spørge barnet i hvilke situationer, det selv er ked af det," eksemplificerer Rikke V. Risager, Educational Consultant hos Blue Ocean Robotics, til RoboBusiness Europe.

På den måde får barnet altså trænet sine sociale evner - sin forståelse for sig selv og for andre - med henblik på at blive bedre til at fungere i interaktionen med andre mennesker. Men der er også et hav af andre muligheder ved sociale robotter. Fx kan Romibo-robotten lære børn sprog, og en Queball ruller rundt på gulvet og motiverer barnet til leg - og derved motion. Hos University College Sjælland har man været med til at udvikle en intelligent legeplads, der gør legen sjovere og dermed trækker børnene væk fra computerne. I henhold til fysisk funktionsnedsættelse kan eksempelvis et spil motivere et barn til at genoptræne mere, end det ellers ville have gjort. Hvis barnets arm skal trænes, kan spillet kræve, at barnet bevæger denne.

Men hvorfor robotter frem for mennesker?

Motivationsaspektet er netop en vigtig årsag, til at robotter kan have en effekt på børn, som mennesker ikke kan. Timothy Gifford, CEO hos Movia Robotics i USA, sætter ligeledes fokus på, hvordan robotter kan være lettere at forholde sig til end mennesker. Robotter bliver ikke trætte, som mennesker gør. Men ikke alle er komfortable med idéen om sociale robotter. Det er dog ikke børn, der har problemer med robotterne, forklarer Timothy Gifford; det er de voksne. Herved ligger der også et stykke arbejde i at gøre eksempelvis pædagoger komfortable med teknologien.

RoboBusiness Europe 2016 i Odense

I 2016 kommer RoboBusiness Europe igen til Danmark, og denne gang afholdes den i Odenses Arena Fyn. Målet er, at 1.000 deltagere og 100 virksomheder finder vej til Odense, som fremover vil være fast base for den europæiske RoboBusiness konference. Læs mere om RoboBusiness Europe HER

 

Billedet forestiller robotten Zeno og er lånt fra Blue Ocean Robotics hjemmeside

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere