• Danish
  • English

Automation skal hjælpe tekstilproduktionen tilbage til Danmark

Automation skal hjælpe tekstilproduktionen tilbage til Danmark

30-09-2015
Tre innovationsnetværk arbejder nu sammen i Sylab-projektet, der skal være med til at bringe tekstilproduktion tilbage til Danmark ved hjælp af robotteknologi og nye produktionsprocesser

Perspektiverne i at automatisere tekstilproduktion er store, og Innovationsnetværket RoboCluster har nu sammen med blandt andre Innovationsnetværket for Livsstil - Bolig & Beklædning og Innovationsnetværket for Produktion modtaget en projektbevilling på 2.8 mio. kr. fra Styrelsen for Forskning og Innovation til det formål. Sylab-projektet skal indtil udgangen af 2016 være med til at sætte fokus på, hvordan robotter og automation kan hjælpe tekstilproduktionen tilbage til Danmark, og kortlægge hvor teknologien er idéel, og hvor der er mangler.

20150930_SylabMed outsourcing er innovationskompetencer inden for tekstilproduktionen forsvundet, fordi der ikke længere er direkte adgang til produktionsfaciliteter. Det giver en besværlig og dyr adgang til at producere mindre produktionsserier, og gør det svært for nye brands at etablere sig. Projektets vision er derfor at skabe rammerne for et eksperimenterende lab, der skal være omdrejningspunkt for udvikling, test og integrering af syrobotter og optimering af processerne i tekstilproduktionen. Målet er at skabe en innovativ mode- og tekstilproduktion, der reducerer miljøbelastning og ressourceforbrug.

- Vi har her et spirende vækstområde med et stort potentiale. Vi vil gerne have noget af tekstilproduktionen tilbage til Danmark - det kan vi kun gøre ved at gøre den automatisk, fleksibel og billig med robot- og automationsteknologi, udtaler Bjarke Nielsen, Cluster Manager i Innovationsnetværket RoboCluster.

RoboClusters rolle i Sylab-projektet bliver at undersøge, hvilke løsninger der allerede findes, som kan inddrages i syproduktionen. Derudover vil man undersøge hvilke delkomponenter, der er brug for at blive arbejdet mere på, og hvilke nye løsninger, der skal udvikles for at gøre robotter brugbare i en fleksibel tekstilproduktion. RoboCluster skal i den forbindelse afholde to workshops i 2016 for at samle danske robot- og automationskompetencer på området.

Hos Innovationsnetværket Livsstil - Bolig & Beklædning, der er initiativtager til- og projektleder på Sylab-projektet, ser man en stor fordel ved at arbejde sammen på tværs af innovationsnetværkene.

- Innovationsnetværkene skaber her en tværfaglig platform, hvor det er muligt for virksomhederne at udvikle og skabe resultater, man ellers ikke har mulighed for at skabe andre steder. Som innovationsnetværk har vi hele tiden fokus på, hvilke udfordringer virksomhederne står med, og samarbejdet mellem de forskellige innovationsnetværk gør, at vi som netværk får adgang til nye problemstillinger og kompetencer, som vi kan udbrede til vores medlemmer, udtaler Betina Simonsen, direktør i Innovationsnetværket Livsstil - Bolig & Beklædning.

Sylab bliver placeret hos virksomheden Claire Group i Ikast, som har stillet deres systue med otte arbejdsstationer til rådighed og 7000 m2 produktions- og kontorfaciliteter. Her vil der være plads til mellem 10 og 20 iværksættere, der får adgang til et Sylab, hvor syprocesserne vil blive testet og optimeret. Flere virksomheder har allerede henvendt sig for at blive en del af Sylab, der efter en udviklingsperiode på tre år skal kunne finansiere sig selv ved niche produktionsordrer og kollektionsudvikling for mindre virksomheder.

Styrelsen for Forskning og Innovation har lavet nogle film om aktiviteterne i de danske innovationsnetværk. Én af filmene fortæller om samarbejdet mellem Innovationsnetværket RoboCluster og Innovationsnetværket Livsstil - Bolig & Beklædning igennem projektet Sylab. Se filmen HER.

Kontaktperson
Bjarke NielsenBjarke Nielsen

Cluster Manager

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 2119 4797

LOADEMAIL[bjarke.nielsen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere