• Danish
  • English

Globalt boom i salg af robotter skal motivere danske virksomheder

Globalt boom i salg af robotter skal motivere danske virksomheder

29-10-2015
Ny undersøgelse viser i hvor høj grad Kina mander op med robotter. Det er noget danske fremstillingsvirksomheder skal tage højde for i deres planer for fremtiden

Den internationale robotorganisation, International Federation of Robotics (IFR), har her i oktober udgivet den årlige World Robotics Survey, som blandt andet viser, at der i Danmark har været en stigning på 27 % i antallet af robotinstallationer i fremstillingsindustrien fra 2013 til 2014, men det tal skal ses i sammenhæng med den globale udvikling.

20151105_graf- Globalt set er der en vækst på 29 % for robotinstallationer i fremstillingsindustrien. Det skyldes blandt andet, at Kina er med til at hæve det globale gennemsnit voldsomt med en vækst på 56 % fra 2013 til 2014.Men en dansk stigning på 27 % er egentlig ikke så tosset, fordi det er vanskeligere at vækste fra vores høje niveau, udtaler Søren Peter Johansen, netværksleder i DIRA, der hvert år leverer de danske tal til IFR's statistik.

Internationalt set er salget af robotter til fremstillingsindustrien altså i voldsom vækst, og fra IFR lyder det, at robotinstallationerne globalt set vil være fordoblet i 2018 i forhold til 2014. Det største vækstmarked vil være Kina, der har et stort potentiale for at implementere flere robotter i fremstillingsindustrien, da der lige nu kun er 36 installationer pr. 10.000 medarbejdere. Ifølge IFR vil Kinas robotinstallationer være vokset med 300 % i 2018.

Polarisering skaber A- og B-hold

I Danmark var der i 2014 installeret 180 robotter pr. 10.000 medarbejdere i fremstillingsindustrien, hvilket bringer os op i top-5 på den globale rangstige efter blandt andre Tyskland og Sverige, der har henholdsvis 292 og 190 robotinstallationer pr. 10.000 medarbejdere - her ser man bort fra bilindustrien.

Selvom det er positivt, at Danmark følger godt med i forhold til robottætheden, så viser en ny undersøgelse fra Dansk Metal og Dansk Industri fra oktober 2015 dog, at det kun er 40 % af de danske fremstillingsvirksomheder, der anvender robotter i større eller mindre omfang. Undersøgelsen viser også, at det er de virksomheder, der har investeret i robotteknologi, der oplever den største stigning i produktiviteten i forhold til de virksomheder, der ikke anvender robotter.

Der er altså et automatiseringspotentiale hos de 60 % af virksomhederne, der ikke har implementeret robotteknologi i deres produktion endnu, selvom robotterne er blevet mere tilgængelige - både hvad angår pris og brugervenlighed.

- Polariseringen mellem de virksomheder, der allerede har automatiseret og dem, der ikke har, er meget stor. Hvis de sidste 60 % procent af virksomhederne ikke kommer med, vil de blive udsat for et større konkurrencepres fra eksempelvis Kina, udtaler Tom Togsverd, bestyrelsesformand i RoboCluster og underdirektør i Dansk Industri.

Vi skal udnytte robotternes potentiale

Det er blevet nemmere at implementere robotter i industrien, blandt andet takket være de mere intuitive brugerflader, som gør at industrimedarbejderen selv kan indstille og programmere robotten og på den måde har nemmere ved at tage robotten i brug. Den større fleksibilitet spiller godt sammen med stor variation i opgaverne og små skiftende stykserier, som blandt andet kendetegner små- og mellemstore virksomheder.

- I fremtiden vil vi se flere og billigere sensorer til robotterne, som på den måde vil blive bedre til at gribe og lokalisere emner, og det kan være med til at bringe flere robotter i brug ude i de danske virksomheder, lyder det fra Søren Peter Johansen, netværksleder i DIRA.

Robotterne kan være med til at sikre produktiviteten, og hvis Danmark skal følge den globale udvikling, skal vi minimum have en årlig vækst i antallet af nye robotinstallationer på 6 % de kommende år for at kunne følge med de lande, vi sammenligner os med i Europa.

- Det uforløste potentiale, der ligger og venter hos de små- og mellemstore virksomheder, skal indfries i de kommende år, så vi ikke mister arbejdspladserne til billig arbejdskraft og på sigt også til endnu flere robotter i Kina, lyder det fra Tom Togsverd, bestyrelsesformand i RoboCluster og underdirektør i Dansk Industri.

Kontaktperson
Tom TogsverdTom Togsverd

Underdirektør i Dansk Industri

Bestyrelsesformand i RoboCluster

+45 3377 3343

LOADEMAIL[tto]DOMAIN[di.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere