• Danish
  • English

Ny robot skal inspicere broer og vindmøller

Ny robot skal inspicere broer og vindmøller

30-09-2015
Inspektion af vindmøller og brokonstruktioner og de trafikale hensyn, der er forbundet med det, kan både være farefuldt og omkostningstungt, men der er nu hjælp at hente forude

Der er allerede udviklet robotteknologier til at lave inspektion af magnetiske materialer, men nu skal en styrbar suge-crawler-robot køre på ikke-magnetiske materialer ved hjælp af et helt nyt vakuum-koncept. Den styrbare suge-crawler-robot vil her i efteråret blive testet hos A/S Storebælt og Siemens Wind Power, hvor mulighederne for at kunne inspicere eksempelvis broer eller vindmøllevinger i drift skal dokumenteres.

20150930_Inspektionsrobot

Nemmere adgang til højderne

Inspektioner af broer og lignende kræver ofte omfattende afspærringer og omlægning af trafikken med trafikale problemer og høje omkostninger til følge. Med en styrbar suge-crawler robot vil de gener og omkostninger kunne reduceres i den indledende inspektion.

- Kombinationen med en robot, der kan køre på betonoverflader og egnet ikke-destruktivt testudstyr vil være rigtig interessant på store infrastrukturanlæg som eksempelvis Storebæltsbroen. Det vil kunne spare tid og penge ved undersøgelser af vanskeligt tilgængelige steder, udtaler Kim Agersø Nielsen fra Sund & Bælt A/S.

I dag tager man i visse tilfælde vindmøllevinger ned, når de skal inspiceres og repareres, hvilket er en kompliceret og tidskrævende proces - ikke mindst offshore. Med suge-crawler-robotten vil man kunne foretage den indledende inspektion direkte på vingerne.

- Idéen om at fremstille en selvkørende robot, der kan medbringe forskellige typer af inspektionsudstyr og scanne interessante områder for forskellige fejltyper, vil have stor værdi for hele vindmøllebranchen bredt. Både producenter, ejere og konsulentvirksomheder vil have store økonomiske fordele af et sådan udstyr. Yderligere vil der være mulighed for at standse en fejl under udvikling, hvilket vil kunne bidrage til øget sikkerhed, udtaler Per Nielsen fra Siemens Wind Power.

Mange anvendelsesmuligheder

Flere NDT-teknologier, ikke-destruktivt testudstyr, kræver, at man har direkte kontakt til materialerne, for at kunne inspicere dem ordentligt, så her kan droner ikke gøre arbejdet. Derfor arbejder man i projektet også med at få robotten til at inspicere med forskellige inspektionsmoduler som eksempelvis ultralyd til vindmøllevinger.

- Hvis det lykkedes os at køre på både vindmøllevinger og betonoverflader, vil det give uanede muligheder. Forestil dig at robotten er udstyret med forskellige inspektionsmoduler, og at man tilmed kan køre på steder, hvor der er vanskelige adgangsforhold - med den her teknologi vil det både være hurtigere og billigere at inspicere, udtaler Steen Arnfred, projektleder fra FORCE Technology

Konference sætter fokus på inspektion med robotter og droner

Demonstrationsprojektet, der slutter i december, kører i regi af Innovationsnetværket RoboCluster. Den 28. oktober afholder RoboCluster i samarbejde med USA Denmark konferencen 'Inspektion med droner og robotter - onshore og offshore', hvor demonstrationsprojektet vil blive præsenteret af projektleder Steen Arnfred Nielsen.

Læs mere om konferencen HER, og om demonstrationsprojektet HER.

Se videopræsentation af projektet HER

Kontaktperson
Steen Arnfred NielsenSteen Arnfred Nielsen

Projektleder, F&U Koordinator

FORCE Technology

+45 2269 7573

LOADEMAIL[srn]DOMAIN[force.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere