• Danish
  • English

Ny sikkerhedsstandard til landbruget er på vej

Ny sikkerhedsstandard til landbruget er på vej

28-08-2015
På internationalt plan arbejder man lige nu på at skabe en fælles sikkerhedsstandard for intelligente landbrugsmaskiner, og det danske SAFE-projekt bidrager aktivt til processen

SAFE-nyhedBrugen af automatiserede løsninger mod selvkørende maskiner stiger støt inden for landbruget. Men der mangler en sikkerhedsstandard for intelligente landbrugsmaskiner, og det skaber - set ud fra et industrielt synspunkt - et væsentligt hul i vejen mod en højere grad af automation. Med en fælles international sikkerhedsstandard vil den enkelte landmand hurtigere kunne adoptere nye teknologier.

Flere lande deltager nu i udformningen af den nye sikkerhedsstandard, ISO 18497, 'Safety of highly automated agricultural machines', hvor Danmark, Tyskland og USA er nogle af de mest aktive bidragydere. Fra Danmark deltager partnere fra SAFE-projektet (Safer Autonomous Farming Equipment) aktivt i udformningen af standarden.

- En sikkerhedsstandard som denne er afgørende, fordi det er første skridt på vejen til, at robotter kan køre og operere på markerne. Standarden sikrer, at det kun er robotter, som er yderst sikre for mennesker og dyr, der får lov at køre på marken. Samtidigt giver den producenterne sikkerhed for, at hvis de overholder standarten, er det ikke udelukkende deres skyld, hvis der sker et uheld. Med andre ord så åbner den for, at maskinproducenter kan gå ind i det automatiserede marked med større ro, udtaler Claes Dühring Jæger, ingeniør hos Agro Intelligence, der er partner i SAFE-projektet.

SAFE-projektet tager udgangspunkt i hele problemstillingen omkring sikkerhed til intelligente selvkørende landbrugsmaskiner, som skal kunne detektere både dyr og mennesker i marken. I projektet, der har kørt i lidt over et år nu, samarbejder universiteter og virksomheder om at lave detaljerede modeller af de risici, landmanden kan støde på i marken.

Forspring til danske virksomheder
Arbejdet omkring den internationale sikkerhedsstandard har været i gang siden 2012, og et udkast blev i perioden december 2014 - marts 2015 sendt i høring hos medlemmer af ISO-gruppen TC23 SC3. KeyResearch og Agro Intelligence, der er partnere i SAFE-projektet, er medlemmer af Dansk Standards arbejdsgruppe S145, og har aktivt bidraget med input og kommentarer til udkastet af ISO 18497, der efter planen skal munde ud i en standard inden for de næste 2 år.

- SAFE-projektet er medvirkende til at vi som virksomheder kan være aktive i den her proces, og det er en kæmpe fordel for os at være med til at forme standarden. Det vil give os et forspring i forhold til de lande, der ikke deltager i udviklingen af den nye standard, udtaler Jens Peder Kristensen, direktør i KeyResearch.

I maj måned afholdt SAFE-projektet et kursus i funktionel sikkerhed og en workshop omkring sikkerhedsstandarder i samarbejde med TÜV, der blandt andet er med til at sikkerhedscertificere landbrugsmaskiner i Tyskland.

Med i SAFE-projektet er KeyResearch, Conpleks, CLAAS Agrosystems, Agro Intelligence, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og RoboCluster. Projektet, der løber indtil 2017, er støttet af Innovationsfonden, og har et budget på 29 mio. kr.

Læs mere om projektet HER.

Kontaktperson
Ole GreenOle Green

Administrerende direktør

Agro Intelligence

+45 5185 4406

LOADEMAIL[olg]DOMAIN[agrointelli.com]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere