Innovationskonsortiet RealRobot, der arbejder med konkrete løsningsmodeller for realtidsstyrede robotter til kødindustrien, har afholdt midtvejsseminar. På baggrund af seminaret har man nu valgt at arbejde med tre cases, der hver skal ende ud i en demonstrationsmodel
Den 26. juni 2014 afholdt Innovationskonsortiet
RealRobot midtvejsseminar, hvor en række af konsortiets
deltagere gav indlæg.
Torben Brandt Sørensen fra kyllingeslagteriet HKScan Denmark
(tidligere Rose Poultry) fortalte om de udfordringer, som høje
slagtehastigheder, hårdt arbejdsmiljø, høje rengøringskrav og
myndighedskrav giver. På trods af en høj automatiseringsgrad har
kyllingeslagterier fortsat mange ansatte, som arbejder i et barskt
arbejdsmiljø. Det gælder eksempelvis ved ophængning af kyllingerne
før slagtning.
IHFood er en af konsortiets teknologivirksomheder og Jacob
Dilling-Hansen fortalte om nogle af virksomhedens løsninger baseret
på billedanalyse til slagterier. IHFood's formål med at deltage i
konsortiet er at få øget adgang til universiteternes forskning og
at indgå i direkte dialog med slagterierne om deres fremtidige
behov for automatisering.
Datalogisk Institut ved Københavns Universitet (DIKU) og DTU
Elektro præsenterede de foreløbige resultater af universiteternes
arbejde i konsortiet, herunder identifikation af de enkelte dyr i
en kasse af bedøvede kyllinger og arbejdet med den nye standard for
robotstyring ROS.
I starten af innovationskonsortiets bevillingsperiode lavede man
en kortlægning og analyse af områder for automatisering på danske
kyllinge- og svineslagterier, som potentielt kan løses af
realtidsstyrede robotter. Eli V. Olsen fra DMRI ved Teknologisk
Institut fortalte ved midtvejsseminaret om fremgangsmåden ved
kortlægningen, og om hvordan konsortiet har prioriteret de enkelte
områder.
Løsningsprincipper til håndtering af kyllinger og svin
Efter midtvejsseminaret har innovationskonsortiet valgt at
arbejde videre med tre cases, der skal illustrere forskellige
løsningsmodeller for realtidsstyrede robotter til slagterierne. Det
er planen, at hver case skal resultere i en demonstrationsmodel,
der ikke er en færdig løsning men som demonstrerer nogle
løsningsprincipper. I forlængelse af arbejdet i
innovationskonsortiet vil det være op til teknologivirksomhederne
at indarbejde løsningsprincipperne i fremtidige applikationer.
Den første case handler om automatisering af ophængning af
bedøvede kyllinger før slagtning. Ophængning af kyllinger er i dag
manuel og meget mandskabskrævende. Samtidig er der tale om et
fysisk hårdt arbejde med mange løft i støvfyldte rum.
Automatisering af denne proces giver en række udfordringer herunder
adskillelse og identifikation af de enkelte kyllinger, skånsom
ophængning i slagtebøjler og en høj slagtehastighed.
I den anden case vil der blive arbejdet med automatisk
ophængning af delstykker (kamme) fra svin på såkaldte 'juletræer'.
Her er der også tale om ensidigt gentaget arbejde med tunge
løft.
Den tredje case fokuserer primært på de robottekniske
udfordringer ved at skulle gribe et objekt, som svinger og roterer
usystematisk. Grise stikkes ved slagtning med en såkaldt rotastik
kniv, som leder blodet fra grisen til en beholder. Grisen hænger på
det tidspunkt i en kæde i det ene ben, og svinger og drejer i
kæden. Automatisk udtrækning af rotastik kniven efter afblødning
stiller derfor særlige krav til realtidsstyring af robotten. I
casen bruger man ikke rigtige grise, men derimod en model, der
illustrerer hvordan grisen med kniven svinger og drejer.
Demonstrationsmodeller fra de tre cases vil blive præsenteret på
innovationskonsortiets afsluttende seminar i marts/april 2016.
Læs mere om projektet HER.