• Danish
  • English

Robotteknologi kan løfte dansk produktivitet

Robotteknologi kan løfte dansk produktivitet

30-09-2015
Ved RoboClusters workshop på hi-messen var optimismen ikke til at tage fejl af. Det tegner lyst for produktiviteten, og robot- og automationsteknologi kan åbne muligheder for flere produktionsvirksomheder

To opgørelser, der til forveksling ligner hinanden. Det var, hvad deltagerne i Innovationsnetværket RoboClusters workshop 'Robotics for your productivity- prepare yourself for solutions and future prospects' så: Først en opgørelse over den danske metal- og maskinindustris omsætning, som nu er tæt på all time high efter krise på krise indtrådte i 2008 og dernæst en opgørelse over væksten i antallet af solgte robotter, som alene i 2014 nåede op på 608. Det går altså godt for produktiviteten og for salget af robotter.

Men fra Dansk Industri opfordrede man på workshoppen til, at virksomheder hopper med på eksportvognen, i og med at det er de virksomheder, der eksporterer, der klarer sig bedst i dansk økonomi. Her kommer robot- og automationsteknologi ind i billedet, for industrien vil i stigende grad opleve mangel på arbejdskraft og større krav til omstillingsparathed, og her kan nye teknologier bidrage positivt til virksomhedernes produktivitet og konkurrencekraft.

20150930_HIWorkshop- Krisen er passé, og vi er på vej ind i et opsving. Hvis vi skal fortsætte den udvikling, kræver det at virksomhederne ser ud over hjemmemarkedet, og investerer i de teknologier, der gør, at de i højere grad kan bevæge sig ud på eksportmarkedet, og dermed vækste, udtaler Christian Eskelund-Hansen, chefkonsulent i Dansk Industri.

På workshoppen præsenterede Søren Peter Johansen, faglig leder hos Teknologisk Institut, da også en undersøgelse foretaget i august 2015 blandt 825 virksomheder, der viser, at virksomheder uden eksport stort set ikke har indført robotter.

Stærke robotproducenter inspirerer

Nogle af de robotvirksomheder, der gerne vil være med til at skyde den udvikling i gang, er Mobile Industrial Robots, der vandt dette års DIRA Automatiseringspris på hi-messen i tirsdags og Universal Robots, der i maj måned blev solgt til den amerikanske koncern Teradyne. Niklas Trangbæk, Area Sales Manager i Universal Robots pointerede på workshoppen, hvor vigtigt det er, at vi ser med nye øjne på robotteknologien.

- I stedet for at se robotter som farlige, og som nogen der tager vores jobs, skal robotterne i højere grad ses som værktøjer til at skabe en mere fleksibel produktion og et bedre arbejdsmiljø i forhold til blandt andet ensidigt gentaget arbejdet. En særdeles positiv gevinst er, at robotter kan være med til at øge produktiviteten og dermed fastholde jobs i Danmark, lyder det fra Niklas Trangbæk.

På workshoppen kom virksomhederne med gode eksempler på, hvor robotterne kan gøre en forskel ude i virksomhederne. Trelleborg Sealing Solutions har eksempelvis installeret 50 robotter fra Universal Robots hen over de seneste 2½ år. Her har tilbagebetalingstiden været på mellem 12-18 mdr., og hvor en person før kunne passe tre maskiner, kan en person nu passe otte maskiner. Man har tilmed ansat mere personale efter installationen af robotterne, fordi den styrkede konkurrenceevne markant har øget efterspørgslen.

Mobile Industrial Robots, der forventer at sælge omkring 280 mobile logistikrobotter i 2017, har, ligesom Universal Robots, taget udgangspunkt i at skabe en prisbillig og brugervenlig robot, og fortalte blandt andet om en case hos Sygehus Sønderborg, hvor Ejnar, som robotten dér er blevet døbt, transporterer kemokure rundt på sygehuset, og dermed frigør mennesker til andre mere vigtige opgaver.

I fremtiden vil der blive stillet større krav til produkterne, og her kan fleksible robotløsninger være med til at gøre en forskel, så det i højere grad vil være muligt at producere skræddersyede løsninger. Kun 30 % af danske produktionsprocesser er automatiserede, så der er potentiale for yderligere automatisering i de danske produktionsvirksomheder.

Der er gode muligheder for at hente inspiration og hjælp, hvis man overvejer at automatisere hos blandt andre leverandører og netværk som eksempelvis RoboCluster, DIRA og DAu, og igennem forskellige danske og udenlandske fundingmuligheder.

Se Universal Robots' case om Trelleborg Sealing Solutions HER.

Se Mobile Industrial Robots' case om den mobile logistikrobot Ejnar på Sønderborg Sygehus HER

Kontaktperson
Mette KlausenMette Klausen

Netværksleder

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 2244 4038

LOADEMAIL[mette.klausen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere