• Danish
  • English

Robotterne flytter sig

Robotterne flytter sig

22-06-2015
De mobile robotter er over alt, på Mars og på bunden af Adriaterhavet, på hospitaler og i vores hjem. Robotterne gør allerede en forskel, men det er kun det første skridt mod øget automatisering

I fremtiden vil de mobile robotter blive en betydeligere del af vores hverdag, både privat og professionelt. I virksomhederne går robotterne fra at være stationære robotceller til at interagere med medarbejderne.

Der findes allerede en række billige og fleksible mobile robotter, som giver mulighed for at automatisere logistik og produktion. Nogle af disse løsninger blev vist frem den 18. juni i Odense, da20150618_Mobile-Robotter Innovationsnetværket RoboCluster og foreningen MADE - Manufacturing Academy of Denmark samlede knap 100 personer med interesse for mobile robotter i produktionsindustrien.

- I RoboCluster har vi samme mål som i MADE: At gøre danske virksomheder mere produktive ved hjælp af øget automatisering. Derudover arbejder RoboCluster på at gøre Danmark til foregangsland for udvikling og innovativ anvendelse af robotteknologi og automation, udtaler Bjarke Nielsen, Cluster Manager i RoboCluster.

Konferencen gav deltagerne mulighed for at høre om mobile robotter fra en række af de førende eksperter inden for området. Dagen gav inspiration til, hvordan forskellige virksomheder bruger mobile robotter i dag, og hvilke muligheder de ser for fremtiden. I pauserne mellem de forskellige oplæg var der mulighed for at se nogle af de mobile robotløsninger, der findes på markedet i dag, og udveksle erfaringer med de andre deltagere ved konferencen.

Ambitiøse mål med mobile robotter
En af oplægsholderne, Brian Fuglsang fra Grundfos gav et indblik i, hvordan mobile robotter er en vigtig del af teknologiudviklingen. Der er i øjeblikket 250 robotter i produktionen i Grundfos, og der arbejdes nu med en række nye mobile robotter med hyperfleksible robotarme.

- Vi arbejder bl.a. med Aalborg Universitet på at udvikle en robot, som let kan omstilles og har en hurtig idriftssætning. I øjeblikket er det stadig prototyper, men vi indhenter erfaringer med de mobile robotter ved at afprøve scenarier i rigtige produktionsmiljøer, fortæller Brian Fuglsang.

I Grundfos vil de mobile robotter kunne bruges til opgaver lige fra logistik og transport af komponenter til linjen, og til mere komplicerede opgaver, hvor to mobile robotter arbejder sammen og dermed bliver en del af logistik, montage og maskinbetjening.

- Udfordringen er, at vi har mange teknologier i spil samtidigt, og vi gerne vil skubbe grænserne for, hvad der i dag er muligt for de mobile robotter. Der er en række udfordringer i forhold til performance og integration af robotterne på vores fabrikker. Men det er også derfor, medarbejderne har bakket op om projektet fra start. Lige nu kan vores prototyper ikke konkurrere med vores produktionsmedarbejdere, men vi håber, at vores forsøg på området vil åbne op for nye muligheder, forklarer Brian Fuglsang.

Teknologiudviklingen inden for mindre mobile robotter er stadig i sin spæde opstart, men mange mobile robotter er allerede i brug. Både hos større virksomheder som Arla, men også hos mindre virksomheder som brændeovnsproducenten Scan.

Mobile robotter bliver en del af vores hverdag
På RoboCluster og MADE konferencen fik deltagerne bl.a. mulighed for at se og afprøve robotten fra fynske Mobile Industrial Robots. Direktør Thomas Visti fortalte om anvendelsen af de nyeste mobile robotter i industrien.

- Vi har for nylig introduceret mobile robotter på sygehuse, hvor de kører vigtige dele fra et laboratorium i kælderen og op til afdelingen. Her kører robotten rundt mellem patienter og ansatte, uden der sker noget. I fremtiden vil den også stå for transport af medicin, affald eller linned og dermed løse en række transportopgaver fra A til B, så der bliver flere frie hænder til at klare andre opgaver, fortæller Thomas Visti.

Fleksibilitet er afgørende for danske virksomheder i fremtidens produktion. Her tilbyder mange af de nuværende mobile robotløsninger en høj brugervenlighed og en lav listepris. Mindre virksomheder vil bl.a. kunne bruge de mobile robotter til interne transportopgaver, hvor robotter og mennesker arbejder tæt sammen.

- Både store og små virksomheder kan få nytte af at introducere automation i produktionen. De mobile robotter vil være en del af fremtidens fabrikker, da de skaber en mere effektiv logistik og produktion, forklarer Nigel Edmondson, direktør i MADE.

Se videoen fra konferencen HER.

Kontaktperson
Mette KlausenMette Klausen

Netværksleder

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 2244 4038

LOADEMAIL[mette.klausen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere