• Danish
  • English

Vision teknologi skal hjælpe tekstilbranchen

Vision teknologi skal hjælpe tekstilbranchen

23-06-2015
Tekstiler er meget forskellige, og der er derfor mange parametre at tage højde for ved laserskæring

Det er svært at udføre præcis laserskæring, hvis fastgørelsen af emnet ikke er god nok. Det er en problemstilling, man blandt andet ser i tekstilbranchen, når tekstiler skal fastholdes under laserskæring, og som man nu arbejder man på at løse i ét af eksperimenterne i projektet LASHARE (Laser Equipment Assessment for High Impact Innovation in the Manufacturing European industry).20150623_LASHARE

Tekstiler ændrer form i processen
I eksperimentet 'Vision based laser cutting for patterned fabrics' udvikler man laserbaseret udstyr, der skal munde ud i et produktionssystem til præcis skæring i mønstrede tekstiler. Målet med eksperimentet er at lave et vision system, der gør det nemmere at imødekomme krav til fiksering og placering af mønstrede tekstiler, som kan ændre form, og muliggøre laserskæring uden forudgående afmærkninger. Eksperimentets overordnede mål er at mindske omkostningerne til fiksturer og kompleksiteten af ​​fikstur-systemet for at øge skæreydelse og gennemløb, og samtidig sikre at systemet har en høj anvendelighed og pålidelighed.

Perspektiverne for teknologien er store. Man vil man blandt andet kunne fjerne behovet for at producere skærematricer til tøjproduktion. Derudover vil man ved hjælp af vision kunne reducere kravene til placering af de tekstiler, der kan ændre form, og som har variabel trådtykkelse betragteligt. Dertil kommer at tekstilindustrien vil få mulighed for at indføre laserskæring til mønstrede tekstiler uden de store ekstraomkostninger, hvilket vil resultere i en forhøjet produktivitet og en forbedret produktionshastighed. Ligeledes vil der være mindre ressourcespild ved kvalitetskontrol, og der vil være mulighed for at tilbyde individualiserede produkter til konkurrencedygtige priser, selv ved små batchstørrelser.

LASHARE skal sparke gang i konkurrenceevnen
Det overordnede mål med LASHARE er netop også at styrke den europæiske laserindustris konkurrenceevne ved at fremme innovative løsninger og teknologioverførsler inden for laserbaseret udstyr. LASHARE er støttet af det offentlige-private partnerskab Factories of the Future (FoF) under EU's 7. rammeprogram, og er en del af I4MS-initiativet (ICT Innovation for Manufacturing SMEs), som RoboCluster deltager i.

Lige nu er mange forskellige eksperimenter i gang inden for de syv projekter, der er en del af I4MS-initiativet. Det overordnede mål for dem alle er at sparke gang i den europæiske innovation inden for IKT (informations- og kommunikationsteknologi) hos Europas små- og mellemstore virksomheder.

Læs mere om eksperimentet HER og om LASHARE HER.

Derudover kan du læse mere om mange eksperimenter i I4MS-initiativet HER

Kontaktperson
Marianne SandgaardMarianne Sandgaard

Netværkskoordinator

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 6550 3652

LOADEMAIL[marianne.sandgaard]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere