• Danish
  • English

Afgørende tid for produktionsdanmark

Afgørende tid for produktionsdanmark

27-09-2016
Vi har vidst det i et stykke tid nu – robotterne kommer - og det gør industri 4.0 også. Der er fra arbejdsgiver og arbejdstager stort fokus på, hvordan vi griber den teknologiske udvikling an.

Automatik 2016 dannede fra den 13. - 15. september rammen om RoboCluster og DIRAs workshop: Danmarks bedste robot- og automationsløsninger - hvordan gearer vi virksomheder og arbejdsstyrke til fremtidens produktion? Knap 80 messegæster var mødt op for at høre om nogle af Danmarks bedste automationsløsninger, og om hvordan vi forbereder den danske arbejdsstyrke på de forandringer, der følger med den teknologiske udvikling.

20190927_Automatikmesse2016

Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne, skitserede her de udfordringer dansk industri står overfor. Manglende investeringer i teknologi og problemer med kapitalfremskaffelse blev nævnt som nogle af hovedårsagerne til, at dansk industri ikke har haft samme produktivitetstilvækst, som de lande vi ellers sammenligner os med. Der er brug for, at virksomhederne effektiviserer, og der er især store udviklingsmuligheder for de små og mellemstore virksomheder, hvor der er et stort potentiale for at indføre robotter og automation.

- For at komme videre skal vi benytte os af den gode timing, der er lige nu, hvor der er fokus på den danske robotklynge og de resultater som blandt andre Universal Robots har skabt. Vi skal fortælle de gode historier om, hvordan man ved hjælp af robotter og automation kan hjemtage produktion i stedet for at outsource. Det er nu vi skal rykke for at kunne følge med industri 4.0!, udtaler Jani Lykke Methmann.

Derudover nævnte hun den store udfordring omkring manglende kvalificeret arbejdskraft, som skyldes at vi i flere år har satset på Danmark som vidensland og ikke som produktionsland.  

 - Uden produktion, ingen viden og ingen velfærd.  De små og mellemstore virksomheder skal hjem og se på, hvor teknologi giver mening for dem. De skal tage lærlinge og efteruddanne deres medarbejdere. Og så skal den samlede robotklynge være katalysator for anderkendelsen af metalbranchen, som dermed i højere grad kan tiltrække kvalificereret arbejdskraft, lød opfordringen fra Jani Lykke Methmann.

Vi skal fremtidssikre os gennem uddannelse                    
Også IDA-formand Thomas Damkjær Petersen kom på workshoppen med en stærk opfordring til virksomheder og uddannelsesinstitutioner om at sørge for at opkvalificere medarbejdere og rekruttere nye studerende til både ingeniøruddannelserne og de tekniske uddannelser. Ifølge tal fra IDA kommer der nemlig til at mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.

 - Vi skal have løst den her fælles udfordring omkring opkvalificering og uddannelse, ellers går væksten i stå. Vi skal opkvalificere både ledere og medarbejdere ude i virksomhederne og uddanne nye ingeniører, lød det fra Thomas Damkjær Petersen.

IDA-formanden nævnte fokus fra brancheforeningerne, gode rammer fra politikerne og handling fra virksomhederne som løsninger på udfordringerne med den manglede arbejdskraft.
Selv har IDA opfordret Regeringen til at oprette en teknologipagt. Sammen med DI, Dansk Metal og ATV presser IDA på for at sikre, at politikerne forpligter sig til at skabe en samlet satsning på øgede tekniske kompetencer ved at få uddannelses-, erhvervs-, regional-, vækst- og beskæftigelsespolitik til at spille sammen.

Derudover står IDA i spidsen for initiativet 'Engineer the future', der netop sætter fokus på at rekruttere nye studerende til de tekniske uddannelser.

De bedste automationsløsninger
Welltec blev ved åbningen af Automatik 2016 kåret som vinder af DIRA Automatiseringsprisen for på en overbevisende og gennemført måde at vise, at automatiseret produktion i Danmark i den grad er konkurrencedygtig.  Welltec producerer produkter inden for avanceret brøndteknologi til olie- og gasindustrien, og ved hjælp af automatisering er det lykkedes virksomheden at trække produktion fra Polen hjem til Danmark.

Sammen med de to andre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen, Carlsberg og Haarslev Industries, præsenterede Welltec sin automations-case på workshoppen.

Automatik 2016 husede i år 173 udstillere, og ca. 3.458 gæster lagde vejen forbi Brøndby Hallen. 

Læs mere om RoboCluster og DIRAs workshop HER

Kontaktperson
Mette KlausenMette Klausen

Netværksleder

Innovationsnetværket RoboCluster

M +45 2244 4038

LOADEMAIL[mette.klausen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere