• Danish
  • English

Brugeren er altafgørende for indførelsen af velfærdsteknologi

Brugeren er altafgørende for indførelsen af velfærdsteknologi

28-04-2016
Hvordan kan design bidrage til udviklingen af velfærdsteknologiske produkter? Det spørgsmål har et RoboCluster-projekt undersøgt

Projektet 'Human-Robot Interaction' har hen over 2015 kørt som et fagligt projekt i Innovationsnetværket RoboCluster. Designskolen Kolding har været projektleder, og har arbejdet med to cases fra BandCizer ApS, der producerer en elastiksensor til træningselastikker, og TREFOR Medisat A/S, der laver telemedicinske løsninger.

I arbejdet med de to cases stod det klart, hvor vigtigt det er, at man som virksomhed inddrager brugere i både udvikling, design og implementering af velfærdsteknologi.

- Velfærdsteknologi er ikke et traditionelt stykke teknologi, men en mellemting mellem et produkt og en service, hvor det er brugerens tilpasning til teknologien, der er altafgørende for, om den bliver en succes, udtaler Laila Grøn Truelsen, leder af Lab for Social Inklusion på Kolding Designskole.

20160428_VelfærdInput til teknologiudviklere
Designskolen har i begge forløb arbejdet med blandt andet personaer og mulighedsrum for, hvordan man kan optimere velfærdsteknologierne.

BandCizer, elastiksensoren med tilhørende træningsapp, blev testet hos virksomheden DUPONT.  Her stod det klart, at der er muligheder i at udvide teknologien, så den kan bruges i fællesskab med andre. Man kunne eksempelvis ændre app'en, så der blev mulighed for at se kollegaernes træningsresultater - lidt à la computerspil. Derudover så man en mulighed i at gøre den mere auditiv, så man i stedet for at skulle holde øje med skærmen på sin smartphone eller Ipad, kunne fokusere mere på selve træningen.  

- Projektet har bekræftet os i lighederne mellem elastiktræning i kommunalt regi og på virksomheder, men har samtidigt vist, at de forskelle der er, har stor betydning for, hvordan træningen og træningsresultaterne skal formidles til brugerne. Den mentale forskel der er på at være en patient på vej til at blive genoptrænet i forhold til at være en rask medarbejder, der ønsker at forblive rask, er helt afgørende for, hvordan man oplever sig selv i træningssituationen, siger Anders S. Sørensen, der er lektor ved Syddansk Universitet, og som har udviklet BandCizer.

- Designskolen Kolding og DUPONT har meget overbevisende italesat og illustreret forskellene, og givet gode og konkrete forslag, vi kan bruge direkte i vores produkt, samtidigt med at vi har fået inspiration til fremtidige produkter, tilføjer Anders S. Sørensen.

Se video-præsentation af BandCizer-casen HER.

Derudover er der lavet en kort publikation om samarbejdet HER.

Faglige projekter i RoboCluster
Et fagligt projekt i RoboCluster er et samarbejdsprojekt mellem deltagere i RoboCluster og vidensinstitutioner med fokus på at støtte den tidlige udviklingsfase og modning af innovationsidéer gennem blandt andet demonstration og test af nøglefunktioner.

Kontaktperson
Mette KlausenMette Klausen

Netværksleder

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 6550 8211

LOADEMAIL[mette.klausen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere