• Danish
  • English

Pressemeddelelse: Danmarks første robot-talenthold skal vise vejen

Danmarks første robot-talenthold skal vise vejen

12-02-2016
Robotindustrien i Danmark blomstrer i disse år, ikke mindst takket være en solid satsning på forskning i robotteknologi på danske universiteter. Væksten i branchen skaber et skrigende behov for robot-talenter, og derfor investerer frontløberen, Universal Robots, nu ambitiøst i at inspirere og motivere danske gymnasieelever til at vælge en uddannelse og karriere i robotbranchen.

Et blomstrende robotmiljø er blevet skabt i Danmark 20160211_robot-talentholdgennem de sidste 15 år, men dette miljø risikerer at visne, hvis branchen ikke kan rekruttere tilstrækkeligt med robot-talenter. Væksten hos de mange nye robot-producenter i Danmark kræver rigtige mange nye robot-talenter. Det er forudsætningen for, at dansk erhvervsliv kan vinde i den internationale konkurrence om vækst og arbejdspladser.

Derfor involverer Universal Robots sig nu i en målrettet satsning på at vække flere unges interesse for uddannelses- og jobmulighederne inden for robotteknologi. Den succesfulde danske virksomhed, som i foråret 2015 blev opkøbt for 1,9 milliarder kroner, har valgt at bakke om op et initiativ startet af ildsjælen Lars Ringe. Han har nu skabt - i samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge - det første danske robot-talenthold nogensinde.

- Fra USA og Asien deltager over 70.000 unge i en global konkurrence i robotteknologi, FIRST Robotics Competition. Men Europa glimrer langt hen ad vejen ved sit fravær med under 100 deltagere. Derfor er jeg glad for, at det på rekordtid er lykkedes at skabe rammen for, at 12 af Danmarks skarpeste unge hjerner deltager på det første hold herfra. Disse unge kan jo inspirere og motivere andre unge til at få øjnene op for de mange spændende udfordringer, der ligger i de teknologiske landvindinger, der sker og vil ske i de kommende årtier, siger Lars Ringe.

De 12 unge fra hele Danmark mødes flere gange ugentlig i FabLab Nordvest i København, hvor de har adgang til professionelle maskiner og et stærkt team af mentorer, mens de udvikler på deres robot til den globale dyst i USA.

Hos Universal Robots, som i første omgang investerer en halv million kroner i projektet, forventer man med det danske FRC-hold at skabe en positiv spiral.

- Vi sponsorerer, fordi vi gerne vil gøde jorden for at videreudvikle Danmarks i forvejen unikke position i den globale robotindustri- og forskning. For os er det meningsfyldt at agere visionært og langsigtet ved at investere midler og kræfter i dette initiativ. Vi ved, at det kræver mange forskellige kompetencer, stor ukuelighed og sans for samarbejde at kunne udvikle nyskabende robotteknologi, der imødekommer behovene på arbejdspladserne og i samfundet. Alt dette er også meget væsentlige parametre for at gå helt til tops i konkurrencen FIRST Robotics Competition, siger Enrico Krog Iversen, CEO i Universal Robots.

Formanden for Ingeniørforeningen Frida Frost bakker 100 procent op om gymnasieeleverne og håber at deres deltagelse i konkurrencen, vil medvirke til, at endnu flere unge får øjnene op for ingeniørfaget.

- Der er i dag hundredevis af ubesatte ingeniørstillinger herhjemme, og ifølge en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future, vil Danmark allerede i 2025 mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabeligt uddannede. Imødekommer vi ikke denne efterspørgsel fra erhvervslivet, vil det ikke bare ramme vores muligheder for udvikling af robotter og automation. Den teknologiske udvikling har aldrig udviklet sig hurtigere end nu, og hvis ikke Danmark er med helt fremme i kapløbet, risikerer vi at sætte hele velfærdsstaten som vi kender den under pres, siger hun.

Dansk Industri bifalder initiativet med et dansk robot-talent hold, fordi initiativet kan bidrage til at øge vinderchancerne for dansk erhvervsliv på det globale marked.

- Danmark har brug for masser af teknologiske talenter, der kan gøre vores virksomheder bedre og mere innovative. Derfor er det rigtig positivt, at vi for første gang kan stille et hold på gymnasieniveau i den store robotturnering. Vi håber, at det danske hold kan vinde robotkonkurrencen på samme måde, som Danmark skal vinde i den internationale konkurrence om vækst og arbejdspladser, siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

Hos Innovationsnetværket RoboCluster, der samler de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi, støtter man også ideen om at gøre en aktiv indsats for, at de rette kompetencer er til stede på det danske arbejdsmarked.

- RoboClusters vision er at gøre Danmark til foregangsland for udvikling og innovativ anvendelse af robotter og automation. Hvis vi skal nå den vision er det essentielt at vi har de rigtige kompetencer på arbejdsmarkedet både nu og for fremtiden. Derfor støtter RoboCluster op om initiativer som dette, som er med til at rekruttere børn og unge til de tekniske uddannelser og på lang sigt sikre at den danske robot og automationsbranche kan få tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, siger Bjarke Nielsen, Cluster Manager, RoboCluster.

Fakta om First Robotics Competition
I 2016 vil mere end 3.000 hold bestående af 78.000 unge fra hele verden dyste om sejr i First Robotics Competition. I første kvartal er der fuldt tryk på forberedelser og træning samt regionale konkurrencer. Finalen finder sted i St. Louis, USA, i slutningen af april 2016. Læs mere HER.

Kontaktperson
Lars RingeLars Ringe

Initiativtager og projektleder

Robotlab

+45 2825 1028

LOADEMAIL[lars.ringe]DOMAIN[robotlab.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere