• Danish
  • English

Danske robotvirksomheder går sammen om eksport

Danske robotvirksomheder går sammen om eksport

12-04-2016
Starten bliver lige nu skrevet på et muligt nyt eksporteventyr af robotter fra Danmark. Flere af de danske virksomheder, der producerer specialløsninger med robot- og automationsteknologi til industrien, har ikke fokus på eksport, og eksperter vurderer at potentialet er meget stort. Derfor er flere projektpartnere med støtte fra Industriens Fond gået sammen om at hjælpe virksomhederne ind på nye markeder med deres produkter. Flere af virksomhederne er konkurrenter på det danske marked, men i projektet RoboExport samarbejdes der om, hvordan de kan indtage nye eksportmarkeder og stå stærkere gennem en fælles indsats

20160418_RoboexportRobotter findes i mange størrelser. Det samme gør de danske virksomheder, som producerer specialløsninger inden for robot- og automationsteknologi. Men de virksomheder, som udvikler f.eks. specialløsninger til at flytte produkter fra a til b i produktionshaller eller robotarme til at håndtere blodprøver på sygehusene, udnytter ikke mulighederne for eksport i forhold til det potentiale, der er.

For at hjælpe eksporten på vej har Industriens Fond besluttet at støtte projektet RoboExport. Med Væksthus Syddanmark som tovholder og i tæt samarbejde med blandt andre RoboCluster og Blue Ocean Robotics skal projektet hjælpe 20 små og mellemstore robot- og automatiseringsvirksomheder fra Danmark, ud på nye markeder. Det anslås, at der er cirka 90 robot- og automatiseringsvirksomheder på landsplan.

- Danske robotløsninger er internationalt anerkendt for deres høje standard og potentialet for eksport er stort. Gennem projektet RoboExport vil Industriens Fond støtte arbejdet med at skalere og konvertere de løsninger, der ligger i robotvirksomhedernes aktuelle systemsalg, så de får karakter af salg af selve systemet som værende et standardprodukt. Ydermere skal projektet udvikle en skalérbar model for eksport, som kan benyttes af de danske robotvirksomheder så de, i fællesskab, kan gøre sig gældende på udenlandske markeder, siger Mads Lebech, der er administrerende direktør for Industriens Fond.

Ved at rette fokus ind på en øget eksport, kan danske robotvirksomheder opnå vækst og stordriftsfordele som ikke findes i Danmark.

- Hvis danske robot-integratorer skal vokse, så skal de ud på eksportmarkedet. De har rigtig travlt i dag, men eksportmarkedet må ikke overses, da det er her, der er mulighed for at høste stordriftsfordele af allerede udviklede løsninger. Vi hjælper dem med hvordan, siger Pernille Kjær, projektleder og vækstkonsulent i Væksthus Syddanmark.

Omsætningen kan ganges med ti
- De danske robot-integratorer er usandsynligt dygtige til at lave nogle helt unikke løsninger til danske virksomheder, men de bliver typisk kun solgt til en eller to danske kunder. Potentialet for at eksportere disse løsninger er meget stort. Du kan sagtens gange det med ti, siger Bjarke Nielsen, Cluster Manager i Innovationsnetværket RoboCluster.

Det anslås, at væksten på robotmarkedet verden over vil være mindst 15 procent per år fra 2015-2018. I den periode vil der blive solgt 1,3 millioner robotter, lyder vurderingen. Tallene kommer fra IFR - International Federation of Robotics, som hvert år indsamler data og analyserer udviklingen af markedet på globalt plan.

Vil spise kirsebær med de store
En af de virksomheder, som ønsker at deltage i projektet, er Gibotech i Odense. Lige nu kommer cirka en fjerdedel af virksomhedens omsætning fra eksport af deres produkter. 

- Vi satser meget hårdt på automatisering af hospitalssektoren. Men inden for en lille årerække, så er de nye supersygehuse færdige, og så må vi for alvor vende blikket udad, siger Henrik Anker, direktør i Gibotech.

De deltagende virksomheder udvælges inden for industri- eller velfærdsområdet, og får mulighed for at deltage i et sparringsforløb, en række workshops og en eksportrejse. I første omgang skal virksomhederne have en introduktion til markederne i Finland, Tyskland og USA. Og idéen er, at virksomhederne skal samarbejde om entreen på de nye markeder.

- Det er vigtigt, at vi ikke kun tænker på vores kolleger i branchen som konkurrenter. Det her kan give nye opgaver, som vi måske ikke kan løse alene. Jeg synes, det er spændende især for de små og mellemstore virksomheder at kunne approache og spise kirsebær med de endnu større i branchen, siger Henrik Anker. 

Fakta om RoboExport
Projektet RoboExport løber fra 2016 til 2018. Målet er at øge virksomhedernes eksport med mindst 96 millioner kroner inden for de næste år og skabe mindst 64 nye job beregnet på den øgede omsætning.

Bag projektet står Industriens Fond med en bevilling på 4,2 mio. kroner. Væksthus Syddanmark, Væksthus Hovedstaden, Væksthus Sjælland, RoboCluster, Blue Ocean Robotics, Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet, samt Udenrigsministeriets innovationscentre i München og San Francisco er partnere i projektet.

Læs mere HER.

Kontaktperson
Bjarke NielsenBjarke Nielsen

Cluster Manager

Innovationsnetværket RoboCluster

+45 6550 4455

LOADEMAIL[bjarke.nielsen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere