• Danish
  • English

Robotter kan hjælpe fremtidens slagteriarbejdere

Robotter kan hjælpe fremtidens slagteriarbejdere

19-08-2016
For at danske slagterier kan forblive konkurrencedygtige har innovationskonsortiet RealRobot de sidste 4 år arbejdet med robotteknologi, der kan lette komplicerede og belastende arbejdsopgaver på danske slagterier.

I innovationskonsortiet RealRobot (realtidsstyrede robotter til kødindustrien) har fire store danske svine- og kyllingeslagterier, fire teknologivirksomheder og flere videnspartnere arbejdet på at udvikle robotteknologi til kødindustrien. En del processer på slagterierne er allerede automatiserede, blandt andet for at reducere tunge løft og ensidigt gentaget arbejde. En yderligere automatisering kræver realtidsstyrede robotter, der kan gribe emnerne i det øjeblik, de kører forbi på transportbåndet.

Anvendelse af robotter på svine- og kyllingeslagterier giver særlige udfordringer set med robotteknologiske øjne på grund af den høje hastighed i håndteringsprocesserne og den store variation i emnerne. Derudover er der store krav til hygiejne, arbejdsmiljø og dyrevelfærd i et miljø, hvor både temperatur og fugtighed også spiller ind.  Innovationskonsortiet bag RealRobot afholdt her i foråret et afsluttende seminar, hvor resultaterne blev præsenteret.

- Ud fra en kortlægning af slagteriernes behov har vi udviklet generiske sensor- og robotteknologier til fremtidige løsninger med realtidsstyrede robotter. På sensorsiden har vi især arbejdet med almindelige farvekameraer og 3D kameraer. På robotsiden er der blandt andet arbejdet med at styre robotter via input fra kameraerne,udtaler Chris Claudi-Magnussen, projektleder fra DMRI, Teknologisk Institut.

Placering og gribning i realtid
I RealRobot har man arbejdet med tre cases omkring ophængning af bedøvede kyllinger, ophængning af svinekamme på juletræer og udtrækning af rotastik-kniv fra svin.

Casen omkring ophængning af bedøvede kyllinger kastede lys over udfordringen med at få en robot til at gribe en tilfældigt placeret bedøvet kylling i en kasse med 49 andre kyllinger. Det var utrolig svært at detektere den enkelte kyllings ben, så derfor valgte man at arbejde med at adskille kyllingerne forud for ophængningsprocessen. I den forbindelse har man arbejdet med sensorer (kameraer), der kan bestemme den enkelte kyllings orientering samt metoder til at gribe fat i kyllingens ben. Nu arbejder en af konsortiedeltagerne, teknologivirksomheden Linco Food Systems, videre med at udvikle en færdig løsning.

- Arbejdet i RealRobot har givet mange brugbare resultater om både sensorteknologi og metoder til adskillelse af kyllinger før de hænges på bøjler, udtaler Henning Jørgensen, der er R&D Director ved Linco.

Den anden case fokuserede på løsningsmodeller til automatisering af ophængning af store kødstykker på såkaldte juletræer (lange stænger med kroge). Der blev udviklet en demonstrationsmodel, hvor en robotarm fra Motoman ved hjælp af en griber samler kødstykker op fra et transportbånd, og hænger dem på juletræet. Et 3D kamera sender informationer til robotten om, hvor kødstykket er, så robotten ikke griber ved siden af.

I den tredje case blev der arbejdet med at bruge en robotarm til at trække stikkeknive ud af slagtesvin. Denne proces foregår i dag manuelt. Der blev udviklet en funktionsmodel, hvor robotarmen positionerer sig i forhold til kniven placeret i en attrap, griber kniven og placerer den i en holder. Her brugte man det åbne styresystem ROS (Robot Operating System) for at sikre, at teknologien senere kan bruges i andre sammenhænge. Helt specifikt blev der i RealRobot udviklet en ny ROS driver til en robotarm fra Universal Robots, som var med til at forbedre robottens hastighed og dermed sikre, at den kan agere i realtid.

Flere robotprojekter venter på slagterierne
Ifølge projektleder Chris Claudi-Magnussen fra Teknologisk Institut DMRI venter der flere spændende robot- og automationsprojekter i kødindustrien. Det er nu op til projektets kommercielle partnere at bruge den opsamlede viden på slagterierne, og være med til at udvikle fremtidens innovative løsninger.  

Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut, der er partnere i Innovationsnetværket RoboCluster, samt Københavns Universitet har fungeret som videnspartnere i RealRobot. De opfordrer til, at interesserede henvender sig, hvis de ønsker at få indblik i de mange projektidéer, der er blevet opsamlet igennem de sidste fire år.

RealRobot er et samarbejde mellem Danmarks to største svineslagterier, Danish Crown og Tican, de to største kyllingeslagterier, HK Scan Denmark og Scandi Standard Danpo, Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, Institut for Elektroteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, Linco Food Systems, Butina, Robotcenter Danmark, IHFood og Teknologisk Institut DMRI. Innovationskonsortiet er støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation.

Læs mere om projektet HER

Kontaktperson
Chris Claudi-MagnussenChris Claudi-Magnussen

Seniorkonsulent, MSc PhD

DMRI - Teknologisk Institut

+45 7220 2566

LOADEMAIL[ccm]DOMAIN[dti.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere