• Danish
  • English

Pressemeddelelse: Kontant støtte til danske robotopfindelser baner vej for global appel

Kontant støtte til danske robotopfindelser baner vej for global appel

28-11-2017
En effektiv dansk robot sorterer og kvalitetstjekker dagligt 40.000 elektronik-dele i Kina hos elektronikproducenten Amphenol. Dernæst monteres delene i Apples og Microsofts produkter. Samme robotløsning er netop valgt af en producent af babyudstyr i Danmark, hvor den skal pakke hjørnebeskyttere til møbelindustrien. Sorterings- og inspektionsrobotten, der er udviklet af Nordbo Systems, er blot et af flere eksempler på, hvordan det danske innovationsprogram AutomationsBoost reelt bidrager til at bringe ideer op af skuffen og hurtigt nok ud på verdensmarkedet.

Når en robotopfinder går sammen med 20171128_AutomationsBoost_PMbåde en slutbruger og en forsker, så har man en stærk trio til at udvikle gennemtænkte produkter, der for alvor løser påtrængende automationsudfordringer. Det er filosofien bag satsningen AutomationsBoost, som samlet set er en investering på 38 millioner kroner i at skabe dansk innovation med global gennemslagskraft.

10 virksomheder i Syddanmark, heriblandt Nordbo Systems med deres sorteringsrobot, har i et års tid været i gang med AutomationsBoost-projekter, og nu er yderligere 5 nye projekter nået igennem nåleøjet i kraft af deres åbenlyse potentiale. Disse er endnu omgærdet af en del forretningsstrategisk hemmelighedskræmmeri, men de omhandler nyskabende teknologier, der automatiserer produktion af afgrøder, fødevarer, papir, fisk og anden industri. Bag flere af projekterne står særdeles garvede og dedikerede robotudviklere, der har demonstreret deres evner til at lytte til dem, der skal aftage robotløsningerne.

AutomationsBoost drives blandt andet af innovationsnetværket RoboCluster, hvor projektleder Per Gøse er ankermand.

- Parterne i AutomationsBoost-projekterne har ikke bare udviklet teknologi for teknologiens skyld. De har fundet nogle spændende tekniske løsninger på nogle reelle problemer, de har set på markedet. Midlerne hjælper SMV’er til at finansiere udviklingstimerne. Ellers ville de måske have syltet ideen så længe, at de ville miste det helt afgørende forspring på markedet. Når virksomhederne samarbejder med vidensinstitutionerne, bliver de udfordret på deres tilgang og lærer nye udviklingsmetoder, vurderer Per Gøse, RoboCluster.

Global industri køber ind på dansk innovation

Industrien er allerede begyndt at høste frugterne af det intense tværfaglige samarbejde mellem robotudviklere, forskere og slutbrugere. Også her i Danmark. Den førnævnte babyudstyrsproducent kan nu optimere sin produktionslinje og erstatte fem robotarme med én Nordbo Cube sorteringsrobot, samtidig med at tempoet øges betragteligt. Dermed får konkurrenceevnen er mærkbart løft. Det samme sker hos en række andre producenter i landene Tyskland, Norge, Polen og Italien, som også har investeret i Nordbo Systems’ opfindelse.

Et andet resultatskabende AutomationsBoost-projekt har sit udgangspunkt i Sønderborg, hvor den unge virksomhed EasyRobotics har fået hul på eksportmarkedet i Europa med en kompakt og mobil robotcelle kaldet Profeeder Multi, som gør det enkelt at automatisere selv små stykserier, fordi cellen sørger for at ”fodre” CNC- og andre bearbejdningsmaskiner og dermed sparer mange timers bemanding. Løsningen har vakt opsigt, når EasyRobotics har demonstreret den på europæiske messer, og nu forhandles den i Tyskland, Sverige, Holland, Irland, Ungarn, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og USA.

Hos Nordbo Systems skaber den globale efterspørgsel på virksomhedens opfindelse adskillige nye job i Danmark. For øjeblikket er 5 medarbejdere ansat, men inden for de kommende måneder ventes staben af vokse til 8-9 ansatte i alt. Ligeledes genererer Nordbo Systems ekstra tryk på forretningen hos deres danske samarbejdspartnere Sealing Systems og Damgaard Automatik.

Danmark super som tværfagligt test-lab

Når et AutomationsBoost-projekt bliver ”født”, påtager lokale erhvervsråd sig at opspore de mest innovative robotudviklere med perspektivrige projekter i skuffen og gøre dem opmærksomme på muligheden for at samarbejde med partnere og sammen søge ressourcer til at realisere dem.

- Danmark er godt testmarked for nye teknologier, hvor lokale slutbrugere kan afprøve løsningerne i et ægte produktionsmiljø. Og det at danske SMV’er får igangsat nogle innovationsprojekter, der udvikler nye generelt anvendelige automationsløsninger, er særdeles vigtigt; Der ligger en masse vækstpotentiale og mulig jobskabelse her, som vi ikke skal gå glip af i regionen, siger projektchef Gustav Nebel i Sønderborg Vækstråd.

En af de forskere, der bidrager med den nyeste internationale viden om automation og produktion til de små virksomheder i AutomationsBoost-projekterne er Arne Bilberg, lektor på Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg.

- Som forsker tilfører jeg og mine kolleger den nyeste viden, og på den måde bidrager vi til, at SMV’erne ikke bare gør, som de plejer, men får inspiration til at skabe mere fremtidsrettede, skalerbare og rekonfigurerbare produkter, der bedre kan sælge til et større publikum, oplever Arne Bilberg.

9 nye automationsopfindelser

Målsætningen med AutomationsBoost-projekterne er, at mindst 20 private virksomheder indgår i projektets innovationssamarbejder, og ambitionen er at dette vil resultere i mindst ni nye automatiseringsprodukter. Projektet har et samlet budget på kr. 38.136.184, hvoraf kr. 7.497.574 bliver bevilget af Den Europæiske Regionalfond, kr. 17.500.000 bliver bevilget af Syddansk Vækstforum, og kr. 13.138.610 er virksomhedernes egenfinansiering. Projektet løber fra 1. marts 2016 - 28. februar 2019.

I alt får AutomationsBoost-projekterne opbakning fra otte partnere: Det er Væksthus Syddanmark, Innovationsnetværket RoboCluster, Mads Clausen Instituttet, Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet, Teknologisk Institut, Center for Robotteknologi, Sønderborg Vækstråd, Trekantområdet Danmark og Udvikling Fyn.

Se fakta-ark om AutomationsBoost HER

Kontaktperson
Per F. GøsePer F. Gøse

Projektleder

Innovationsnetværket RoboCluster

T +45 6550 7387

LOADEMAIL[pfg]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere