• Danish
  • English

Robotter skal fræse bygningsfacader

Robotter skal fræse bygningsfacader

28-02-2017
Et nyt projekt skal bringe robotterne ud på byggepladsen, hvor de skal lette arbejdet og være med til at skabe nye arkitektoniske muligheder ved at formgive bygningsfacader i 3D.
For at vise hvordan robotter kan anvendes til renovering og opførsel af nybyggeri er Teknologisk Institut gået sammen med Aalborg Universitet og virksomhederne Robot At Work og CP Robotics i et fagligt projekt bevilget af Innovationsnetværket RoboCluster omkring formgivning af bygningsfacader i 3D. Projektet løber frem til september 2017, og fokuserer her i første fase på, hvordan arkitektens tegning kan omsættes til fræsning med en robot. 
 
- Fræsning med industrirobotter er ikke en ny teknologi. Der står tusindvis af robotter rundt omkring i verden, der fræser i træ, flamingo, metaller og meget andet. Men når de skal rykke fra produktionshallerne ud til byggepladserne, er der en lang række nye udfordringer, der skal tages hånd om, såsom nøjagtighed, robusthed overfor vejrlig mm., udtaler Andreas Rune Fugl, der er projektleder og robotspecialist ved Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut. Han tilføjer: 
 20170228_RobotterBygningsfacader
- I fremstillingsindustrien er man vant til at bruge robotter, og der findes et stort udvalg af software til fræsning. Vi har taget udgangspunkt i - og lavet de første demonstrationer ved hjælp af kendt teknologi. 
 
Når man opbygger eller efterisolerer facader, bruger man i dag typisk isolerende pladesystemer, der skal monteres manuelt på ydervæggen, eventuelt efterfulgt af pudsning og slutbehandling. Det er et arbejde, der er slidsomt og involverer meget Ensidigt Gentaget Arbejde (EGA). Desuden er præfabrikerede moduler med til at øge omkostningerne, blandt andet på grund af produktionsprisen, transport til byggepladsen og byggepladsindretning.
 
Samarbejde med arkitekt 
En af de store udfordringer ved at anvende eksisterende arbejdsgange til fræsning af bygningsdele, er størrelsen på arbejdsområdet. Robotten kan ikke fræse hele området i én arbejdsgang. Derfor har Robot At Work udviklet en robotplatform, der tillader robotten at blive flyttet. 
 
Til de indledende forsøg har man i projektet valgt at anvende softwaren Autodesk Fusion 360 til at generere fræsebaner. Fræsebanerne er så efterfølgende blevet kørt igennem softwaren RoboDK for at generere robotprogrammet.
 
- Vi har lært vigtigheden i at have et tæt samarbejde med arkitekten, der kommer med den første prototype af designet. Meget fine detaljer i overfladen kræver et tilsvarende fint fræseværktøj på robotten og omvendt er det langsomt at bruge til større flader. Vi overvejer helt klart at sætte en automatisk værktøjsveksler på, fortæller Andreas Rune Fugl.
 
De første laboratorieforsøg
Til de første praktiske forsøg har man valgt at udføre designet på en demonstrationsvæg stillet til rådighed af Rockwell. Anders Matiny, CEO fra Robot At Work fortæller:
 
- Vi har lavet testen på en testvæg af REDArt materiale. Med et design fra Aalborg Universitet har vi i samarbejde med Teknologisk Institut lavet en fræsetest, hvor vi afprøvede hele arbejdsgangen med både software og al den nødvendige hardware. Vi skal især arbejde på at blive hurtigere til at sætte hardwaren på, men også kigge på den tid det tager at generere bevægelser, da det afhængigt af design kan tage en del timer for robotprogrammøren. 
 
De næste forsøg i projektet skal udføres sammen med CP Robotics. Her vil man arbejde på at udvikle en software, der mere effektivt og i et brugervenligt design kan generere robotbevægelserne. Ved at bruge smartere software og tilpassede arkitektoniske designs forventer man kunne speede processen op.  
 
Læs mere om projektet HER.
 
Kontaktperson
Andreas Rune FuglAndreas Rune Fugl

Robotspecialist

Teknologisk Insitut

T. +45 7220 1557

LOADEMAIL[arf]DOMAIN[teknologisk.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere