• Danish
  • English

Robotter trodser byggestøvet

Robotter trodser byggestøvet

28-06-2017
Hvad sker der, når robotterne rykker ud på byggepladsen, væk fra det forudsigelige indendørs produktionsmiljø? En fynsk byggeplads har netop haft besøg af robotter.

For at vise hvordan robotter kan anvendes til renovering og opførsel af nybyggeri er Teknologisk Institut gået sammen med Aalborg Universitet og virksomhederne Robot At Work og CP Robotics i et demonstrationsprojekt bevilget af Innovationsnetværket RoboCluster omkring formgivning af bygningsfacader i 3D. Projektet fokuserer her i anden fase på, hvordan man udvikler en software, der mere effektivt og i et brugervenligt design kan generere robotbevægelser på bygningsfacader.

20170628_Robotter trodser byggestøv

"Vi arbejder her men en helt konkret business case, stillet til rådighed af Robot At Work, som er nogle af de første til at bruge robotter ude i det fri på en byggeplads. I projektet undersøger vi, hvordan man kan udvikle robotløsninger til byggeindustrien", udtaler Andreas Rune Fugl, der er projektleder hos Teknologisk Institut.

Kunst møder teknologi
For at kunne afprøve robotløsningen ude i et operationelt miljø, rykkede projektpartnerne i sidste uge ud i marken for at teste robottens færdigheder. Fyns Almennyttige Boligselskab stillede i den forbindelse en bygning, som skulle totalrenoveres, til rådighed i Korsløkkeparken i Odense. Her har man arbejdet med at fræse den lokale kunstner, Henrik Boes, håndskrift ind i bygningsfacaden med navnet 'Korsløkken'.  

"De ville meget gerne have et vartegn, der kunne stå på bygningen i mange år, og den idé har vi taget imod med kyshånd, fordi det gav os muligheden for at afprøve vores robotløsning til en helt konkret opgave. Det har været en rigtig god testperiode, og der er kun været nogle mindre udfordringer med blandt andet sprøjtedyser, fordi robotten arbejder i et meget højt tempo. Men det er et luksusproblem, der er til at løse", lyder det fra Finn Christensen, der er CEO i Robot At Work. Han tilføjer:

"I princippet kan vi justere på mange parametre og kan derfor skabe helt nye typer af overflader på bygninger. Og det er vores indtryk, at folk er klar til at se bygninger med helt nye designmæssige udtryk".

Robotten rykker rundt
I løbet af den sidste uges tid har man afprøvet en lang række praktiske ting, som det ellers ikke har været nødvendigt at tage højde for inde i testlaboratoriet, for eksempel tilgængelighed af strøm, udsugning og flytning og placering af robotten. I modsætning til industrirobotter, der er ofte er fikseret et sted i en produktion, skal robotten her nemlig rykkes både op, ned og langs med bygningen.

"En af de ting, vi var mest spændte på, inden vi gik i gang med at teste, var positioneringen af robotten. I og med at vi arbejder på store facader, er det nødvendigt for os at opdele den samlede opgave i mindre felter og så flytte robotten fra felt til felt ude på byggepladsen. Hvor man normalt i en produktion ville have en automatisk robotføring, flytter vi selv manuelt robotten på et skinnesystem til siderne og med en lift op og ned", lyder det fra Finn Christensen, der er CEO hos Robot At Work.

Gå-hjem møde om praktiske erfaringer
Robotter er efterhånden udbredt inden for mange forskellige brancher, men når de skal rykke fra produktionshallerne ud til byggepladserne, er der en lang række nye udfordringer, der skal tages hånd om, såsom nøjagtighed, robusthed over for vejrlig mm.

Derfor inviterer Innovationsnetværket RoboCluster til gå-hjem møde tirsdag den 5. september, hvor der bliver mulighed for at høre om, hvordan robotter kan bruges i byggeriet, og hvilke udfordringer der er, når robotterne skal fungere i uforudsigelige og omskiftelige miljøer.

Læs mere om arrangementet HER

20170628_Robotter trodser byggestøv - processen

Kontaktperson
Mette KlausenMette Klausen

Netværksleder

Innovationsnetværket RoboCluster

T. +45 2244 4038

LOADEMAIL[mette.klausen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere