• Danish
 • English

Vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2017 er...

Vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2017 er...

06-10-2017
DIRA, Dansk Robot Netværk, uddeler hvert år DIRA Automatiserings¬prisen til en virksomhed, der har skabt eller fastholdt produktion i Danmark gennem udvikling eller automatisering baseret på robotteknologi på en banebrydende måde, der muliggør nye produktionsmetoder eller nye produkter. I bedømmelsen indgår desuden forbedringer af arbejdsmiljø, kvalitet, leveringsevne, salg samt produktivitet.

Året 2016 var det tredje år i træk med rekordmange solgte robotter i Danmark. Det er et klart tegn på at danske virksomheder i stigende grad vælger at fastholde og udbygge højteknologisk produktion i Danmark. Samtidig øger denne trend behovet for nye robotteknologiske komponenter og løsninger. Det ser vi afspejlet i årets indstillinger og ikke mindst blandt de tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2017.20171006_DIRA Automatiseringsprisen går til...

Blandt de mange indstillede virksomheder blev tre nomineret og besøgt af juryen. Juryen udtaler om de enkelte virksomheder:

OnRobot: Udvikling af en letanvendelig robotgriber
I kølvandet på lanceringen af sikre kollaborative robotter er der opstået et behov for kollaborative gribere. Dette behov har OnRobot udnyttet til udviklingen af robotgriberen RG2, som er en gennemført kollaborativ robotgriber, der hverken kræver ekstra kabling eller installations-kit. Samtidig er den meget intuitiv at anvende til håndtering af emner af forskellig størrelse. Faktisk kan man uden at være robotekspert få minutter efter udpakningen anvende griberen.

Nordtec-Optomatic: Arbejde med automatisk affaldssortering
I dag sorteres en stor del af vores affald manuelt. Det er et beskidt, hårdt og krævende job, hvor man skal kunne genkende og flytte forskellige materialer i en fart. Automatisering af dette er en teknologisk udfordrende disciplin. Med en løsning på Nomi4s, det fælleskommune affald- og genanvendelsesanlæg i Holstebro, har Nordtec-Optomatic dog vist teknologiske løsninger, der automatisk kan sortere affaldsmaterialer ned til den enkelte plasttype med henblik på genanvendelse.

Intelligent Marking: Udvikling af en robot til opstregning af sportsanlæg
I mange sportsgrene kan man diskutere om bolden er inde eller ude. Til gengæld kan man snart ikke bruge en skæv linje som argument i diskussionen. Med opstregningsrobotten fra Intelligent Marking er linjerne nemlig kun få millimeter skæve, og dermed mere præcise end når de tegnes manuelt. Robotten fra Intelligent Marking har derfor potentiale til at erobre en stor del af det globale marked for opstregning af baner til fodbold, basebold og andre udendørs sportsgrene.

DIRA Automatiseringsprisen 2017 går til Intelligent Marking
Juryen har valgt Intelligent Marking som årets prismodtager for udviklingen af en innovativ opstregningsrobot. Personerne bag robotten er ikke roboteksperter, derimod har de igennem et skoleprojekt identificeret et potentiale for automatisk opstregning af sportsbaner. Ved at inddrage de rette partnere er det lykkedes på kort tid at overkomme en række tekniske udfordringer fra dårlig GPS-dækning og ujævnt underlag. Teknologien har allerede vist sit globale kommercielle potentiale til gavn for kundernes produktivitet og kvalitet. Teknologien inspirerer til tilsvarende løsninger for andre markeder som f.eks. automatisk opstregning af veje med afledte effekter i øget produktivitet og trafiksikkerhed.

Intelligent Marking inspirerer med denne teknologi andre iværksættere til at gå efter robotteknologiske mulighederne. Tilsvarende inspirerer det teknologivirksomheder til at søge partnerskab med innovative iværksættere, så vi sammen i Danmark vedholdende kan udvikle og fremstille teknologier, der kan sikre indtjening og velfærd fremover.

Nomineringen og udpegningen af vinderen er foretaget af en jury bestående af: 

 • Juryformand Ole Madsen, Professor på Institut for Mekanik og Produktion, Aalborg Universitet
 • Bjørn Godske, Journalist på Ingeniøren med ansvar for produktion
 • Nigel Edmondson, Direktør for MADE – Manufacturing Academy of Denmark
 • Peter Krogh, Technical Manager ved VOLA A/S
 • Gæstemedlem Produktionsleder Mads Sørensen, repræsentant for sidste års vinder Welltec A/S.

 

Kilde: DIRA 

Kontaktperson
Kathrine ViskumKathrine Viskum

Netværkskoordinator

DIRA

T. +45 7220 2073

LOADEMAIL[kvr]DOMAIN[teknologisk.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
 • Kontakt
 • Forskerparken 10
 • 5230 Odense M
 • Telefon: 9350 7500
 • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere