• Danish
  • English

DTU Space færdiggør teknologi til Mars-mission

DTU Space færdiggør teknologi til Mars-mission

20-11-2018
Forskere fra DTU Space har netop færdiggjort den teknologi, som skal være med til at finde tegn efter liv på Mars.

Forskere fra DTU Space er netop, efter mange års arbejde, blevet færdige med den teknologi, som skal lede efter tegn på liv på Nasas kommende Mars 2020 mission.

20181120_DTU Space

PIXL-instrumentet, udviklet af forskere hos DTU Space, skal med på Nasas kommende Mars 2020 mission

 

”Det er en stor milepæl, at vi nu har færdigudviklet hardwaren og fået teknologien ud af huset, men vi er slet ikke færdige endnu. Nu skal den monteres på roveren og testes hos Nasa inden opsendelse, så vi er sikre på, at vi ikke får nogen uventede overraskelser,” siger David Pedersen, som er adjunkt på DTU Space, og har været med til at udvikle udstyret som en del af sin ph.d.

DTU Space har færdiggjort deres PIXL-instrument, som udstyret hedder. PIXL-instrumentet er et røntgenspektrometer med et avanceret kamera og navigationssystem, som skal monteres på et robotkøretøj – en såkaldt Mars-rover. Ved hjælp af et struktureret lys, er det kameraets opgave at guide instrumentet hen til de klippeformationer, som skal undersøges.

Her benytter instrumentet en fokuseret røntgenstråle til at undersøge grundstofsammensætningen af klipperne i en meget høj opløsning. Hvis der på et tidspunkt har levet biologiske mikro-celler på planeten, vil instrumentet kunne finde spor fra dem i form af aflejringer på stenene.

”Det er en stor ære at have været med til at udvikle teknologien, som skal svare på nogle af de helt store spørgsmål; om der findes liv andre steder end på Jorden,” siger David Pedersen.

Det skal virke første gang 

Når man udvikler teknologi til en mission, som foregår 200 millioner kilometer væk fra jorden, er der behov for en uhyrlig præcision. Hvis en lille ting ikke fungerer, bringer det hele missionen i fare.

”Vi har haft et ufravigeligt mantra på holdet, som hedder ’Fly as you test, test as you fly.’ Det betyder, at alle de test, som vi laver, skal være lig den rigtige operation, så vi ikke får nogen overraskelser, når roveren først er på Mars,” forklarer David Pedersen.

Holdet fra DTU Space har testet teknologien herhjemme under præcis de samme forhold, som den bliver udsat for på Mars. Forhold med kosmisk stråling og temperatursving på over 100 grader fra dag til nat.

”Metal krymper og udvider sig afhængig af temperatur. Det er en stor udfordring, når man skal operere over det store temperaturinterval, der er på Mars’ overflade. PIXL-instrumentet er et af de mest komplekse, der er udviklet til en Mars-rover. For at kunne være på roveren, er instrumentet blevet kogt ned fra en størrelse, der svarer til to store køleskabe, til en størrelse på blot 20 x 20 x 20 centimeter,” siger David Pedersen.

Mars-roveren med udstyret fra DTU Space vil blive sendt mod Mars i en af Nasas rumraketter i sommeren 2020. Den lander omkring seks måneder senere.

Kilde: DTU, Jeppe Mølgaard Thomsen

Kontaktperson
David Arge Klevang PedersenDavid Arge Klevang Pedersen

Adjunkt

DTU Space

T. +45 4525 3609

LOADEMAIL[dakp]DOMAIN[space.dtu.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere