• Danish
  • English

I skyen kan alle programmere robotter

I skyen kan alle programmere robotter

18-12-2018
Det er blevet nemmere at programmere robotter til at udføre simple opgaver gennem de seneste år – her er skoleeksemplet Universal Robots, der netop har fejret 10 års jubilæum, og mange andre robotfabrikanter har fulgt trop med mere brugervenlige interfaces.

Det er dog stadig vanskeligt at programmere robotter til mere avancerede opgaver, så som svejsning, dispensering, eller afgratning langs en bane. Simple baner kan programmeres relativt nemt, men hvordan får man en robot til at følge en bølget kurve, der ikke ligner en cirkel eller en lige linje?

20181218_netværk I Skyen

RoboClusters logo konverteret til DXF fil. Den dispenserede bane til højre er lavet med en robotbane genereret fra DXF filen, i skyen, og viser, at der kan dispenseres selv komplicerede baner.

Et eksempel på en dansk SMV med denne konkrete udfordring er Purifi Transducer Technology, der laver high-end højtalerenheder, med det overordnede mål at bringe produktionen af hifi-udstyr tilbage til Danmark. I produktionsprocessen skal magneterne i højtalerne limes sammen, limen skal påføres i en korrekt bane, så den dækker hele fladen, og der skal produceres magneter i mange forskellige størrelser.

Når man har et relativt højt produktmix, og skal i gang med at automatisere, skal man finde de rigtige værktøjer til at starte med. Vi kunne ikke umiddelbart finde et værktøj der passede til vores use case, og samtidig var let tilgængeligt” fortæller Carsten Tinggaard, CEO ved Purifi Transducer Technology.

Cloud Computing til fleksibile robotter i Industri 4.0

Netop dispensering af lim var udgangspunktet i et for nyligt afsluttet fagligt projekt ”Cloud Computing til fleksible robotter i Industri 4.0”, som Purifi Transducer Technology har gennemført i samarbejde med Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Aarhus Universitet, HappTec og Technicon. Her blev det undersøgt, hvordan robotbaner kan genereres automatisk ud fra CAD-filer, og hvordan dette kan gøres tilgængeligt for SMV’er – ved dels at gøre det nemt at bruge, og dels lægge beregningen op i skyen, så der ikke skal investeres i dyrt software. Cloud computing åbner nemlig også op for, at slutbrugeren kan betale for bare én enkelt bane i stedet for hele softwaren.

Selvom der findes mange systemer til offline-programmering, kan de danske SMV’er ikke bruge dem, da der skal investeres både tid og penge i indkøb og uddannelse. Ved at indføre den avancerede funktionalitet og beregning i skyen, og gøre det nemt at bruge, har vi pludselig en løsning, hvor stort set alle virksomheder, der har en robot, kan være med for et forholdsvist lille beløb”, siger Mikkel Rath Hansen, der er seniorspecialist ved Teknologisk Institut og projektleder ved projektet ”Cloud Computing til fleksible robotter i Industri 4.0"

I projektet er der udviklet en cloud computing-løsning, der automatisk genererer robotbaner ud fra CAD-filer, som brugeren uploader. Her skal brugeren bestemme nogle få simple parametre som hastighed og orientering af dispenseringsværktøjet. Desuden bestemmer brugeren, hvilket format robotbanen skal have. I projektet har udgangspunktet været et robotprogram til en Universal Robots robot (UR), men det kunne også være til en hvilket som helst anden robotfabrikant. Derefter modtager brugeren den beregnede bane i et UR-program, der kan eksekveres med det samme på robotten. Dermed kan alle, med bare en smule teknisk snilde, programmere robotter til at udføre selv avancerede opgaver.

Gode fremtidsmuligheder

I Happtec tror vi på, at fleksibel automation handler om at sikre, at de stadigt mere avancerede robotter bliver enklere at anvende i det produktionsmiljø, de skal indgå i, og til de processer de skal udføre. En ’demokratisering af robotprocesserne’ er centralt i Happtecs automationsfilosofi. I den forbindelse tror vi på, at ’skyen’ kommer til at spille en vital rolle. Ved at lægge værktøjerne i skyen bliver værktøjerne også mere tilgængelige for flere. Det giver større mulighed for at indsamle erfaring og kontinuert gøre værktøjerne bedre og til gavn for alle.” fortæller Andreas Lyder, CTO i HappTec, om potentialet for projektet.

Løsningen blev vist frem på et gå-hjem-møde hos Teknologisk Institut den 13. december. Her så flere af de fremmødte et stort potentiale i løsningen:

"Der er ingen tvivl om, at clouden er fremtiden, også når vi snakker automatisering i de danske produktionsvirksomheder. Vi har brug for mere fleksible robotsystemer i Danmark, der er nemmere at bruge, og her er skyen en central komponent," siger Henrik Christensen, Produktchef hos Bila Robotics.

Projektet har taget første skridt mod at tilbyde avanceret robotfunktionalitet til de danske SMV’er ved at lægge dem op i skyen. Selv om projektet har taget udgangspunkt i baneplanlægning, er der potentiale for på sigt også at tilbyde andre komplicerede systemer, så som avanceret vision og simulering mv. gennem skyen, og det vil partnerne fremover arbejde videre med.

På gå-hjem-mødet blev projektet vist frem, hvor RoboClusters logo blev brugt som eksempel: 

 

Kontaktperson
Mikkel Rath HansenMikkel Rath Hansen

Seniorspecialist, Ph.d.

Teknologisk Institut

T. +45 7220 1451

LOADEMAIL[mrp]DOMAIN[teknologisk.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere