• Danish
  • English

Lettere adgang til hospitaler giver virksomheder vækst

Lettere adgang til hospitaler giver virksomheder vækst

08-02-2018
Nordens største investering i velfærdsinnovation, [email protected], har været motor for en kulturændring på hospitaler. Nu bliver der ikke kun taget varmt imod patienter men også virksomheder. Og det skaber vækst

Antallet af ældre over 65 år er stærkt stigende. Samtidig vokser antallet af ældre, som udvikler diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Men de ældre udviser også større handlekraft. De ønsker at være i egen bolig og have kontrol med deres helbred. Det stiller nye krav til sundhedsvæsnet og til opfindelse af nye produkter, som giver de ældre muligheder for egenomsorg. 20180208_Lettere adgang til hospitaler giver virksomheder vækst

Med en investering på 190 millioner kroner fra blandt andre Innovationsfonden og Syddansk Vækstforum blev Nordens største velfærdsteknologiske forsknings- og innovationsprojekt, [email protected] rullet ud fra SDU i 2012.

Virker det, eller gør det ikke?
Konkret har det ført til 45 nye produkter. Og en stor del af succesen tilskriver deltagende virksomheder, at der er skabt bro til hospitaler. 

"[email protected] har åbnet døre for os ind til sygehusene. Vi har fået adgang til klinikere, som vi ellers ikke havde mulighed for at komme i tale med" siger Ulrik Schønnemann, der er partner i virksomheden MedWare, som udvikler web- og appløsninger til sundhedssektoren. 

Medware har igennem [email protected] udviklet en app, som giver patienter med knogleskørhed målrettet viden om blandt andet kost, motion, medicin og scanningsresultater. Det er en af de mange apps, som er udviklet for at give patienter de bedste forudsætninger for selv at gøre, hvad der er muligt for at leve fornuftigt på trods af forskellige sygdomme. 

"Samarbejdet gennem [email protected] har gjort, at appen hurtigt kunne testes hos brugerne. Det betyder at vi nu står med et godt og gennemtestet produkt, som giver vækst i vores forretningg. Appen bliver nu tilbudt patienter på OUH, Svendborg Sygehus og Region Sjælland og Kolding Kommune er interesseret" fortæller Ulrik Schønnemann. 

Fodfæste til nye marked
Hanne Hansen-Nord fra den finske virksomhed NewIcon er helt enig. Hun har oplevet stor hjælp fra netværket omkring [email protected] til at få fodfæste på et nyt marked. 

"[email protected] har stor betydning for, at vi er ved at skabe en afdeling her i Odense. Vi har gennem samarbejdet fået en unik mulighed for at teste vores elektroniske medicinskab på OUH. Det er en uvurderlig hjælp for at komme videre med vores produkt og skabe vækst og arbejdspladser" siger Key Account Manager hos NewIcon Group Denmark, Hanne Hansen-Nord. 

Løsninger til gavn for patienter
I 2016 fik OUH en innovationsstrategi: Mennesket først - gennem innovation og samarbejde. Med strategien erkender OUH nødvendigheden af at samarbejde med private firmaer med henblik på hurtigt at teste og finde løsninger på kliniske problemstillinger.

Ud af strategien er vokset afdelingen CoLab. På hjemmesiden står, at visionen er at udvikle nye, bedre og mere effektive sundhedsydelser på tværs af sektorer og i samarbejde med borgere, medarbejdere og private leverandører af velfærdsteknologi.

"Ideen med CoLab er at give firmaer én hurtig og effektiv indgang til test, samarbejde og udvikling sammen med os. Vi har kopieret [email protected] ind i en struktur, ikke kun på OUH men på alle hospitaler i Region Syddanmark" siger OUH-direktør Peder Jest og fortsætter: "Man kan sige, at [email protected] har været motor for et nødvendigt samarbejde med private firmaer. Hvor vi har kunnet hjælpe med hurtigt at teste nye produkter og finde løsninger til gavn for patienterne, og som gør hverdagen bedre for personalet".

Høj succesrate 
I løbet af de seneste seks år har 66 virksomheder deltaget i [email protected], og forskningsleder Uffe Kock Wiil fra SDU Sundhedsteknologi mener, at samarbejdet med OUH er en væsentlig grund til, at det er lykkes virksomheder at få nye produkter ordentligt testet og hurtigt klar til markedet.

"Efter fem år er 40-50 procent af alle projekter endt med et produkt eller en service. Samtidig er 50-60 procent af de udviklede produkter og services allerede implementeret i sundhedsvæsenet", siger Uffe Kock Wiil.

Han peger på rapporten ”Effektmåling og monitorering 2016”, hvor blandt andet effekten af Syddansk Vækstforums investering måles. I rapporten står, at effektvurderingen med fokus på omsætning viser, at der i perioden 2012 — 2015 er tegn på signifikante omsætningseffekter i Sundheds- og velfærdinnovation.

RoboCluster har været projektleder på syv projekter i [email protected] i årene 2012-2018.

Eksempler på projekter 

Den første Care-O-bot kommer til Danmark: Gennem [email protected] fik robotforskere fra SDU mulighed for at indkøbe en avancerede servicerobot. Forskerne har nu videreudviklet Care-O-botten, så den efter planen ruller ind på Ølby Ældrecenter i Køge i efteråret 2018, hvor den skal servere vand og hjælpe med vasketøj. 
Læs mere

KOL-kufferten: Telemedicinsk løsning for KOL-patienter udviklet og idriftsat på OUH i samarbejde med firmaet Medisat. Patienterne kan gennem patientkufferten tale med hospitalspersonale via video, og relevante medicinske apparater kan tilsluttes kufferten, så behandlingsmonitorering kan foretages i hjemmet.
Læs mere

Moto fliser: Interaktive træningsfliser fra Entertainment Robotics er blevet udviklet i [email protected] Test af fliserne viser, at ældre får 150 procent bedre balance, stærkere ben ved at træne på fliserne.
Læs mere

Kilde: sdu.dk 

 

Kontaktperson
Conny HeidtmannConny Heidtmann

Ekstern projektleder

RoboCluster

M. +45 2058 5132

LOADEMAIL[conny.heidtmann]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere