• Danish
  • English

RoboCluster i tyfonens øje – bogstaveligt talt!

RoboCluster i tyfonens øje – bogstaveligt talt!

27-09-2018
Selv ikke den kraftigste tyfon i 60 år kan afholde Innovationsnetværket RoboCluster fra at rejse til Kina for at hjemtage viden i medlemmernes tjeneste.

I midten af september deltog Innovationsnetværket RoboCluster i Udenrigsministeriets ”Danish Robotics China Tour 2018”, mens tyfonen Mangkhut rasede udenfor. Formålet med turen var at hente ny viden om trends og tendenser med hjem til medlemmer og interessenter i den danske robotbranche og at skabe kontakt til potentielle partnere, herunder vidensinstitutioner, virksomheder og offentlige organisationer, både fra Kina og blandt de danske, svenske, finske, østrigske og schweiziske deltagere på turen.

20180927_robocluster I Kina

Kina er et enormt marked i rivende udvikling med fantastiske muligheder for at hjemtage ny viden - både fra forskningsverdenen og fra innovative virksomheder, der viser vejen for de trends, vi kan forvente i fremtiden – også i Denmark. Ikke mindst kan vi se frem til langt mere automation i det offentlige rum, og dermed vil automation, robotter og kunstig intelligens komme meget tættere på helt almindelige danskere.

Turen bød på deltagelse i flere konferencer, besøg på messen ’China International Industry Fair’ (CIIF) og hos fem kinesiske virksomheder. Der blev også tid til en reception hos den danske generalkonsul i Shanghai, som kan være med til at åbne døre i Kina i og med, at det danske innovationscenter ligger byen.

China International Industry Fair

Hvis man har besøgt Hannover messen, har man en god fornemmelse af indholdet på CIIF messen. Ud over en underskov af kinesiske leverandører, herunder overvældende mange producenter af industrielle og kollaborative robotarme til ganske lave priser, var alle de store internationale robot- og automationsleverandører på udstillerlisten.

Værd at nævne er, at danske Universal Robots og MIR havde betragtelige stande på CIIF, og at i år var også OnRobot, Scape Technologies og Nordbo Robotics blandt udstillerne, og Nordbo Robotics har faktisk tiltrukket kinesiske investeringer efter en lignende tur med Udenrigsministeriet i 2017.

CIIF’s innovationsområde tiltrak sig i særlig grad vores opmærksomhed. Blandt andet droner, der letter og lander som droner, men flyver som fly, er en nævneværdig teknologi under udvikling, som har potentialet til at give bedre energiudnyttelse og længere rækkevidde på flyvninger.

Inden for prototypefremstilling og læring er der adskillige udviklere af 3D-printere, og vi kan forvente, at priserne falder markant i de kommende år, hvor også funktionaliteten vil udvikle sig. Allerede nu findes der 3D-printere, der kan 3D-printe, lasergravere og udføre CNC-arbejde i en og samme enhed til under 5.000 kroner. Samme maskine vil i fremtiden kunne arbejde med fødevarer og for eksempel kunne 3D-printe chokolade. Peter Eduard, der har arbejdet som konsulent inden for læringsteknologier i en årrække, hilser udviklingen velkommen:

- Det er godt for alle, ikke mindst for vores børn, at teknologierne i disse år udvikles og forbedres markant hurtigere end tidligere. Bedre kvalitet kombineret med faldende priser åbner for eksempel mulighed for makerlabs* på alle landets skoler, men også for at vi alle sammen hjemme i privaten kan få teknologierne ind under huden og selv blive designere og makere.

Denne udvikling vil fortsætte med at gøre robotter og relaterede teknologier tilgængelige for ganske lave priser og dermed give den næste generation adgang til hands-on muligheder i forbindelse med uddannelse, som ikke før har været mulige.

Highfive til kaffeautomaten

Biometri, det at genkende menneskers fysiske karaktertræk og dermed identificere personer entydigt over tid, er en teknologi, der er særdeles udbredt i Kina. Mest kendt er fingeraftryk og ansigtsgenkendelse. Langt de fleste anvendelsesområder kender vi fra overvågning, men nye teknologier og anvendelser ser konstant dagens lys.

Virksomheden DeepBlue Technology har eksisteret siden 2014, og har bl.a. udviklet servicerobotter til hoteller og robotter til at levere pakker, også via offentlig vej. Mest bemærkelsesværdigt er, at DeepBlue Technology har udviklet et system til at scanne håndfladen og aflæse blodårerne
under huden. Metoden har de bragt til anvendelse i automater til detailsalg af alt fra kaffe til cornflakes. Det virker på den måde, at man placerer sin håndflade over en sensor, der genkender blodårerne med 100.000 gange større sandsynlighed end et fingeraftryk. Kort sagt giver automaten en ”highfive”.

20180927_robocluster I Kina 2

Teknologien kan enten bruges til betaling, som vi kender det fra selvbetjeningskasserne i supermarkedet, eller til at åbne en dør til et køleskab eller en reol, hvor man kan tage sin vare. Kameraer og vægte i maskinerne registrerer hvilken vare, man tager ned fra hylden. Ombestemmer man sig undervejs, stiller man den bare tilbage igen, og tager en anden. Under 10 sekunder efter man har taget sine varer, modtager man en kvittering på sin telefon for købet. Slut med bortkomne kreditkort og koder der skal huskes. Bekvemmeligheden er optimal, og man behøver ikke røre scanneren, så mange af de hygiejneudfordringer, der er med for eksempel fingeraftryk, er elimineret. DeepBlue Technology forklarer, at dette system er mindre invaderende end at avende ansigtsgenkendelse, hvis folk blot ønsker at købe en Snickers.

Anderledes pragmatisk er DeepBlue Technology’s tilgang til deres intelligente kameraløsninger til overvågning og detektering af ”abnormal behaviour”, der i kinesisk kontekst kan være at gå over for rødt.

DeepBlue Technology har desuden udviklet eftermonteringskits til selvkørende biler og en robot til patruljering af parkeringspladser, der hedder Wall-E.

Teknologierne er spændende og ét er sikkert; vi vil se flere intelligente robotter og automationsløsninger i det offentlige rum i de kommende år. I en europæisk kontekst vil vi skulle tage stilling til et væld af etiske dilemmaer omkring, hvor stor en del af vores privatliv vi vil give afkald på for bekvemmelighedens skyld.

Hvad får vi ud af det?

Med på turen til Kina var blandt andre virksomhederne KUBO, RoboBend, SYD Dynamics og RoboTool.
Leif Thomsen, der er CEO i integratorvirksomheden RoboTool, fortæller om turen:

- Jeg var med for at komme i kontakt med virksomheder, der kan producere og sælge RoboTools standard pakke- og palleteringsløsninger til det enorme marked i Kina. For mig har turen været en øjenåbner. Der er uden tvivl en del kulturbarrierer, der skal overkommes. Når det så er sagt, er det kinesiske marked for interessant til, at vi ikke forsøger at finde samarbejdspartnere. Jeg tror, vi kan lære kineserne rigtig meget om produktivitet, da det forekommer, at for virksomheder tilsvarende RoboTool er produktiviteten ca. 10 gange højere pr. medarbejder i Danmark – så her vil vi kunne bidrage markant til vore kommende kinesiske partnere, der den anden vej kan hjælpe os med at åbne døren til et meget spændende marked.

Danske virksomheder er blandt de mest produktive i verden i forhold til antal medarbejdere. Det skyldes at danske virksomheder er ekstremt innovative, blandt andet takket være den danske innovationsmodel som er helt speciel, og kernen i Innovationsnetværket RoboClusters arbejde.

På turen til Kina holdt RoboCluster oplæg for mere end 500 internationale delegerede fra Sverige, Finland Østrig, Schweiz og ikke mindst Kina. Det skal på sigt være med til at åbne dørene for flere internationale samarbejder. Skal Danmark følge med i den internationale udvikling og fortsat være et af de mest innovative lande i verden, er det afgørende, at vi holder os opdaterede – ikke blot i forhold til hvad der sker i Europa.

Den viden, der er hentet hjem om det kinesiske marked, vil komme Innovationsnetværket RoboClusters medlemmer til gode i form af en stærkere international profil, der kan være med til tiltrække henvendelser fra potentielle udenlandske samarbejdspartnere, blandt andet fra Kina. Vi ser frem til at dele den indsamlede viden, inspiration og netværk med medlemmerne i den kommende tid.

* Et ”makerlab” kan betragtes som fremtidens sløjd- eller formningslokale, hvor der er fokus på robotteknologi.

Af: Morten Nielsen, Cluster Manager, RoboCluster

Kontaktperson
Morten NielsenMorten Nielsen

Cluster Manager

RoboCluster

T. +45 6550 9251

LOADEMAIL[morten.nielsen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere