• Danish
  • English

Seneste nyheder

Robotten hjælper til i køkkenet

10-01-2019
Hvem har ikke drømt om at få hjælp til alle de kedelige opgaver i køkkenet – skrælle gulerødder, hakke løg eller sætte ting på plads? Det var ikke under dette års juletræ, at køkkenrobotten lå, men måske om et par år er det en realitet.

Forskningen i robotter og kunstig intelligent går rasende stærkt i øjeblikket. Forskningen er især drevet af den viden, der er skabt til selvkørende biler, og som har gjort robotter i stand til at genkende ting i omgivelserne, f.eks. andre biler, lastbiler, cyklister, gående, vejskilte og træer.

20190110_DTU Robothjælp I Køkkenet

Foto: DTU

Den viden er forholdsvis enkelt at ændre, så det i stedet er køkkenservice som kopper, skåle og glas, som robotten fodres med billeder af, og dermed kan genkende og handle ud fra.

Koreansk robot
Adrian Llopart Maurin, forsker fra DTU, har bragt os et skridt nærmere på en køkkenrobot, der kan hjælpe med madlavningen. Han har gennem de sidste tre år forsket dels på DTU Elektro og på det anerkendte koreanske tekniske universitet KAIST. Hans forskning tager udgangspunkt i den menneskelignende robot, Mybot, som er udviklet på KAIST, og som er en såkaldt servicerobot. Robotten blev i løbet af projektet forsynet med et nyt hoved og skiftede navn til Siambot.

En robot som Mybot og Siambot består af en lang række forskellige systemer, der hver især er kodet til at udføre en enkelt opgave, f.eks. at kunne se og genkende en kop, at kunne løfte en arm, tage fat i noget eller at kunne bevæge sig fra et sted til et andet. Jeg har arbejdet med at integrere de mange systemer og på den måde gøre robotten i stand til at udføre simple kommandoer” fortæller Adrian Llopart Maurini.

Syn i tre dimensioner
Robotten er udstyret med to øjne i form af to kameraer. Det ene filmer helt almindeligt i farver og todimensioner, det andet filmer i dybden, så det ved hjælp af en sky af punkter gengiver genstande i 3D. Ved at fodre robotten med et væld af billeder, er det muligt for den at genkende eksempelvis en kop, uanset hvilken form eller farve, den måtte have – og finde ud af, hvordan den bedst muligt kan gribe fat i koppen for at løfte den.

En af de konkrete opgaver, jeg stillede robotten, var at sætte et glas vin på bord A. Den eneste information, robotten fik på forhånd, var, at der på nabobordet, bord B, stod en vinflaske og et glas. Robotten forstod herefter, at den skulle bevæge sig til bord B, tage vinflasken og på baggrund af en beregning af flaskens højde og glassets placering på bordet hælde vin i glasset” forklarer Adrian Llopart Maurin.

Målet er på et tidspunkt at skabe en robot, der kan hjælpe med serveringer på restauranter eller med opgaver hjemme i køkkenet. Måske den en dag kan skabe et helt måltid på egen hånd.

Flere firmaer er i gang med at udvikle denne type robotter, og der er helt sikkert et stort marked for dem, når det lykkes. Det endelige gennembrud kommer formodentlig i løbet af de næste par år, hvor vi vil se robotter, der kan forstå talebeskeder og udføre de madlavningsopgaver, du beder den om” fortæller professor Ole Ravn, der er leder af DTU’s arbejde med automation.

Kilde: DTU

Kontaktperson
Ole RavnOle Ravn

Lektor og studieleder

DTU Elektro

T. +45 4552 3560

LOADEMAIL[or]DOMAIN[elektro.dtu.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere