• Danish
  • English

Sylab

Projektet skal synliggøre, at man ved hjælp af robotteknologi og nye produktionsprocesser kan være med til at bringe noget af tekstilproduktion tilbage til Danmark

Baggrund

Beklædnings- og tekstilindustrien var en af de første produktioner, som blev outsourcet til lavtlønslandene i 90'erne og siden er 20.000 jobs mistet i industrien i Danmark. Den danske modebranche eksporterer årligt for ca. 28,5 mia. kroner, og branchen er nu det fjerdestørste eksporterhverv i Danmark.

Med outsourcing er innovationskompetencer inden for produktionen forsvundet, fordi der ikke længere er direkte adgang til produktionsfaciliteter. Det giver en besværlig og dyr adgang til at producere mindre produktionsserier, og gør det svært for nye brands at etablere sig.

Formål/vision

20160329_SylabProjektets vision er at skabe rammerne for et eksperimenterende lab, der skal være omdrejningspunkt for udvikling, test og integrering af sy-robotter og optimering af processerne i tekstilproduktionen. Målet er at skabe en innovativ mode- og tekstilproduktion, der reducerer miljøbelastning og ressourceforbrug.

Projektet vil være banebrydende ved at indføre automatisk syning af tekstiler ved hjælp af robotteknologi og nye produktionsprocesser. Adgang til fordelene ved at bruge robotteknologi til eksempelvis ensidigt gentaget arbejde (EGA), som ellers før blev udført af dyr manuel arbejdskraft, skal være grundlæggende for et andet syerske-job end tidligere. Syersker i Sylab skal være med i både design, konstruktion, udskæring og i de mere komplicerede af syningens processer og ikke mindst i programmering og håndtering af sy-robotter.

Den forskningsmæssige udfordring i projektet ligger i håndtering af stof, hvilket i modsætning til klassisk automation er et fleksibelt og blødt materiale. Ambitionen på længere sigt er at opstille dynamiske modeller for, hvordan forskellige former for stof opfører sig under påvirkning af blandt andet robot og symaskine, og bruge denne viden til udvikling af algoritmer til automatiseret håndtering af materialer i forskellige stadier af sy-processen.  

Aktiviteter:

  • Åbne et Sylab
  • Arbejde med at Integrere sy-robotten og optimere sy-processer i prøvesystue, og desuden afprøve nye arbejdsgange og fleksible opsætninger, der minimerer ressourceforbrug
  • Arbejde med og afprøve nye teknologier, nye processer, nye forretningsmodeller og andre former for nytænkning i værdikæden.

Forventede resultater

Sylab bliver placeret hos virksomheden Claire Group i Ikast, som har stillet deres systue med otte arbejdsstationer til rådighed og 7000 m2 produktions- og kontorfaciliteter. Her er der plads til mellem 10 og 20 iværksættere, der får adgang til et Sylab, hvor syprocesserne vil blive testet og optimeret. Efter en udviklingsperiode på tre år skal Sylab kunne finansiere sig selv ved niche produktionsordrer og kollektionsudvikling for mindre virksomheder.

Af de 20.000 arbejdspladser, der er forsvundet, forventes de ikke alle tilbage, men der vil på sigt blive skabt andre arbejdspladser som eksempelvis operatører af robotter, nye typer af syersker, flere iværksættere, transportansatte, lagermedarbejdere og andre håndværkere som underleverandører etc.

Økonomi

Projektet har et samlet budget på 6,4 mio. kr. hvoraf Styrelsen for Forskning og Innovation bevilger 2,8 mio. kr.

Projektdeltagere

Styrelsen for Forskning og Innovation har lavet nogle film om aktiviteterne i de danske innovationsnetværk. Én af filmene fortæller om samarbejdet mellem Innovationsnetværket RoboCluster og Innovationsnetværket Livsstil - Bolig & Beklædning igennem projektet Sylab.

 

Læs mere om projektet HER.

Kontaktperson
Morten NielsenMorten Nielsen

Cluster Manager

RoboCluster

M. +45 9350 7313

LOADEMAIL[morten.nielsen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere